06. nov 2020.

Nema dokaza da su tuženi bili na suđenju, Šolak tražio ukupno 40.000 franaka odštete

Suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak tražio je pred ciriškim sudom odštetu od ukupno 40.000 švajcarskih franaka od Pinka, Studija B, Informera i vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića zbog „povrede prava ličnosti“, navodi se u dokumentima koja je programski direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić doneo u emisiju „Oko“ na RTS-u prošle srede.

U tim dokumentima nema dokaza da su tuženi pristupili suđenju, iako je N1 tvrdio da „tuženi mediji na sudu nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju“.

Jugoslav Ćosić je u „Oku“, u kojem je učestvovao sa predsednikom Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimirom Radomirovićem, rekao da je video presudu, ali ona nije bila među papirima koje je Ćosić doneo u tu emisiju.

Na osnovu dostupnih dokumenata, UNS je utvrdio da je Dragan Šolak – sa boravištem u Diliju u blizini Ženeve – Okružnom sudu u Cirihu u decembru 2018. godine podneo tužbu i zatražio zadovoljenje od po 10.000 švajcarskih franaka od firme Pink International Company, Radiodifuznog preduzeća Studio B, Insajder tima (izdavača Informera) i lično od Dragana J. Vučićevića. „Tužbe po osnovu prava ličnosti važe kao sporovi koji nisu imovinsko-pravne prirode, osim ako tužba očito teži postizanju ekonomskih ciljeva (Odluka Švajcarskog federalnog suda, BGE, 5A_205/2008 E. 2.3). To ovde nije slučaj, iako tužilac, mimo utvrđivanja i uklanjanja povrede prava ličnosti traži da se tuženi 1-4 stave u obavezu da plate po 10.000 CHF (zadovoljenje). Nadalje treba uzeti u obzir da se ovde radi o kompleksnim činjenicama, međunarodnog karaktera (televizijske emisije, internet-televizija i veb stranica u Srbiji sa iskazanim uspehom na području Švajcarske)“, piše u odluci suda iz januara 2019. godine, kojom su tuženi obavezani da sudu dostave depozit od 15.000 franaka za predviđene troškove suda i advokata.

U samu presudu još nismo imali uvid, pa zato i dalje o njoj nemamo osnovne informacije, odnosno podatke da li su tuženi prisustvovali suđenju i da li je sud prihvatio zahtev da plate odštetu Draganu Šolaku. U ciriškom sudu ranije smo dobili zvaničan odgovor da ne mogu da nam dostave presudu zbog „zaštite podataka o ličnosti“, dok je pravni tim Junajted grupe na našu molbu da nam pošalje presudu odgovorio da se obratimo Okružnom sudu u Cirihu.

Iz Ćosićevih dokumenata može se zaključiti da su tuženi mediji najverovatnije bili upoznati sa sudskim postupkom, kao i da su primili pozive za pojedine sudske radnje preko Ministarstva pravde i Prvog osnovnog suda u Beogradu. Među dokumentima su dostavnice iz 2019. godine koje su potpisali zaposleni u Pinku i Studiju B, kao i Insajder tim, izdavač Informera, i advokat Dragana J. Vučićevića. Pravni tim Junajted grupa ranije je UNS-u rekao da je jedan od tuženih „angažovao advokata“, što ipak ne znači da je taj tuženi pristupio suđenju.

Dragan J. Vučićević je za UNS ranije izjavio da nije bio obavešten o sudskom postupku u Cirihu. „Ne znam kako je moguće da vam neko sudi, a da vas ne obavesti da je suđenje u toku“, rekao je tada Dragan J. Vučićević. Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, nije odgovorio UNS-u da li je ta medijska kuća učestvovala u postupku, dok je direktorka Studija B Ivana Vučićević rekla da ta medijska kuća nije dobijala pozive za ročišta, niti je prisustvovala suđenju pred sudom u Cirihu.

UNS je, podsetimo, već objavio da nam je Ministarstvo pravde odgovorilo da ih je Okružni sud u Cirihu kontaktirao, dostavio zamolnice za tužene medije koje su zatim prosleđene nadležnom sudu na uručenje, što je u ovom slučaju Prvi osnovni sud u Beogradu.

Ranije smo preneli informaciju sa sajta N1 u kojoj stoji da je Okružni sud „doneo presudu kojom je nepobitno utvrđeno da je došlo do povrede prava ličnosti Dragana Šolaka od strane tuženih medija“, da su tuženi mediji „vodili medijsku kampanju protiv tužioca“, da na sudu „nisu dokazali nijednu od tvrdnji koje objavljuju“, da su „obavezni da isplate Draganu Šolaku obeštećenje u deviznom iznosu (CHF), da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vršili povredu prava ličnosti, kao i da se uzdrže od budućeg ponavljanja ovog dela i da objave sadržaj presude“.

„Ovom presudom posebno je zabranjeno glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću da daje izjave koje krše lična prava Dragana Šolaka. Presuda Okružnog suda u Cirihu postala je pravosnažna 15. septembra 2020. godine“, stoji u toj informaciji.

Dodaje se i je „Dragan Šolak, koji već godinama živi u Švajcarskoj pravdu potražio na švajcarskom sudu, gde, po njegovom mišljenju, tuženi mediji ne uživaju zaštitu vladaoca“, kao i da će „pokrenuti tužbe i protiv ostalih medija koji su u međuvremenu iznosili različite neistine o njemu i dovodili javnost u zabludu obmanjujući građane Srbije potpunim izmišljotinama“.

N1 je ovu informaciju objavio kao svoju vest da bi se kasnije ispostavilo da redakcija te televizije nije imala uvid u presudu i da je o njoj izvestila na osnovu „saopštenja Junajted grupe“. Originalna vest tada je izmenjena i u nju dodata formulacija o saopštenju ali ostaje činjenica da je N1 objavio vest sa navodnim detaljima iz presude a da tu presudu niko od novinara i urednika nije video.


Odluka ciriškog suda iz januara 2019. godine

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend