06. nov 2020.

Novinarski integritet: Čak i mediji bliski Trampu stali na put njegovim lažima o rezultatima izbora u SAD

Foks njuz, koji otvoreno podržava Trampa, prvi je objavio da je aktuelni predsednik SAD izgubio Arizonu i demantovao informacije da je pobedio u državama u kojima su se još brojali glasovi, dok je protrampovski tabloid Njujork post objavio da predsednik iznosi neosnovane tvrdnje o izbornim prevarama. Neki od najvećih američkih medija tokom veoma neizvesnih izbora objavljuju samo zvanične rezultate

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije u Beloj kući proglasio svoju pobedu na izborima. Mnogi mediji prekinuli prenos sednice i objavili da je time dezinformisao javnost (foto: snimak ekrana, CNBC, Youtube)

Kasno noću, posle okončanja glasanja na američkim predsedničkim izborima, u 2.30 po lokalnom vremenu, Donald Tramp se obratio pristalicama, objavivši da je pobedio na izborima i da je na biralištima došlo do prevare.

Budući da za te tvrdnje nije imao nijedan dokaz – niti ga je mogao imati – one su predstavljale očiglednu, sračunatu laž.

U pitanju je integritet i otpor profesije, kojoj je trebalo neko vreme da shvati u kojoj meri predsednik Amerike iskrivljuje stvarnost, kao i važnost koju Amerikanci osećaju kada su u pitanju ovi izbori

Rekao je da je „jasno“ da je pobedio u državama Severna Karolina i Džordžija, iako su se glasovi tamo i dalje prebrojavali.

Štaviše, u vreme dok nastaje ovaj tekst, u četvrtak kasno uveče, dva dana nakon izbora, još uvek nije poznato koga su birači u te dve države izabrali, pošto se glasovi i dalje broje.

Jedna od prvih poruka Džozefa Bajdena, Trampovog protivkandidata, bila je umerenija.

„Nije ni na meni, ni na Trampu da proglasimo ko je pobedio… ali ja sam optimističan“, rekao je Bajden.

Mediji stali na put širenju laži

A kako su o brojanju glasova i potencijalnom pobedniku izveštavali američki mediji?

Da li su, kao što bi se očekivalo – i kao što su u mnogim drugim državama to uradili – i mediji u Sjedinjenim Američkim Državama preneli Trampove reči, sa obrazloženjem da to ipak govori predsednik države?

Kao što smo već izvestili, veliki američki mediji su se pre izbora dogovorili da će za njih u izveštavanju o rezultatima glasanja tačnost biti važnija od brzine. Takva odluka podrazumeva i proveru informacija i stavljanje svih izjava u kontekst.

To obećanje su, bar od utorka do četvrtka uveče, u vreme kada su sa svih strana stizale netačne i neproverene informacije, dok su društvene mreže bombardovane neistinama – gotovo potpuno ispunili.

NBC je, tako, prekinuo prenos Trampovog prvog obraćanja, koje je emitovano uživo, uz komentar: „Moramo ovde da stanemo, jer je dosad bilo nekoliko izjava koje, prosto, nisu istinite.“ Mislili su, između ostalog, na tvrdnju predsednika da je pobedio u Džordžiji i Severnoj Karolini.

Kris Volis sa Foks njuza, televizije koja otvoreno podržava Donalda Trampa (o toj podršci nešto kasnije), ali je inače poznat po objektivnim prilozima, ocenio je situaciju kao „veoma zapaljivu“, dodavši kako je svojim prvim obraćanjem predsednik „zapalio šibicu“.

Drugo po redu Trampovo obraćanje naciji, veliki mediji poput Nacionalnog radija – NPR, MSNBC, CBS, ABC, USA tudej… – prekinuli su negde na polovini, uz komentar u smislu „ova izjava je puna neistina, tako da je vreme da proverimo informacije koje smo dosad čuli“

„On nije odneo pobedu u tim državama, još niko nije pobedio“, rekao je tog jutra Volis (što bi se u Srbiji moglo uporediti samo sa tim da neki novinar Pinka ili Hepija kaže da je Aleksandar Vučić u noći posle izbora slagao).

Čak je i omiljena Trampova emisija „Foks i prijatelji“ u sredu ujutru dovela u pitanje ideju da je u Pensilvaniji mnogo lažnih listića, što je vidno zbunilo Trampovu lobistkinju Pam Bondi, očigledno nenaviklu na takav tretman.

Šepard Smit – koji je bio novinar Foks njuza od početka rada te televizije, a odnedavno je voditelj na CNBC-u – bio je možda najoštriji, rekavši da je u pitanju „dezinformacija na dosad neviđenom nivou“, „potencijalno najveća u istoriji (američke) nacije“.

Prema Trampu inače veoma kritički nastrojen MSNBC, u vreme kada je predsednik prerano i lažno proglasio pobedu – ipak nije pao u vatru. Novinarka Nikol Devalas je, recimo, Trampov govor ocenila kao „tipično fraziranje autokrate“ i dodala da „ne treba da zaboravimo da on nije šef prebrojavanja glasova“.

Prvog jutra nakon izbora su i neki Trampovi bliski savetnici, kao što je bivši guverner i javni tužilac Nju Džerzija Kris Kristi, sada u ulozi komentatora za ABC njuz, bili na strani istine.

„Sada vam govorim kao bivši javni tužilac. Podloga za ovakve izjave zapravo ne postoji“, rekao je Kristi i dodao da prvo kompletan izborni proces mora biti ispoštovan, pa se tek onda, eventualno, može objaviti da je otkrivena prevara.

Džim Akosta sa CNN-a bio je mnogo direktniji i, u skladu sa manirom svoje medijske kuće, prilično slikovit.

„Naši osnivači (founding fathers, osnivači SAD, prim. nov.) sada se verovatno prevrću u grobu“, rekao je Akosta.

CNN je dopuštao komentatorima slobodu da izražavaju svoje mišljenje, ali je, istovremeno, kada su podaci o izbornim rezultatima u pitanju, ostao dosledan da objavljuje samo ono što je zvanično potvrđeno.

Tviter je sakrio netačne objave američkog predsednika..

Akcije Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba protiv širenja laži

Trampovoj ranojutarnjoj besedi prethodio je tvit u kome je napisao „Pobeđujemo UVELIKO, ali pokušavaju da nam UKRADU izbore“.

Ova izjava trenutno ne može da se vidi, jer ju je Tviter zamenio uopštenom porukom koja glasi da je taj tvit „pod znakom pitanja i može dovesti u zabludu kada su u pitanju izbori ili neki drugi društveni proces“.

Trampu veoma naklonjen Foks njuz demantovao je informacije da je on pobedio u Džordžiji i Severnoj Karolini. „On nije odneo pobedu u tim državama, još niko nije pobedio“, rekao je novinar Foksa Kris Volis, dodavši da je takvim izjavama predsednik „zapalio šibicu“

Nakon prvog postizbornog tvita, usledio je niz intervencija na društvenim mrežama. Upitni tvitovi i postovi su skidani, ili su pak mogli da se vide, ali ne i da se podele (Tviter), dok su neki obeležavani kao oni čija je tačnost pod znakom pitanja.

Od izborne noći, Tviter, Fejsbuk i Jutjub se mnogo više nego ranije trude da potisnu lažne vesti i dezinformacije. Svaka platforma je svojim korisnicima u Sjedinjenim Državama postavila banere, koje je nemoguće isključiti, koji ih obaveštavaju da predsednik još uvek nije izabran i upućuju na izvore informacija koji imaju reputaciju odgovornih i tačnih.

Platforme su, takođe, obavestile javnost da do daljeg neće primati političke oglase.

Tviter je dodao da pobednike u pojedinim državama moraju da potvrde bar dva nezavisna odgovorna izvora i da dok to ne bude slučaj, kandidati neće moći da tvituju o navodnim pobedama.

Drugim rečima, stiče se utisak da su platforme, koje su mnogi krivili za fijasko prethodnih izbora, podigle kontrolu informacija na bitno viši nivo.

BENON BI DA SEČE GLAVE, TRAMP MLAĐI POZIVA NA RAT

Tviter je trajno suspendovao profil bivšeg glavnog stratega Bele kuće Stiva Benona, pošto je predložio da se šefu kampanje u borbi protiv kovida dr Entoniju Faučiju i direktoru FBI Kristoferu Reju odrube glave i postave na koplja pored Bele kuće kao upozorenje federalnim birokratama.

Isti video je išao uživo na Benonovoj Fejsbuk stranici i pregledan je gotovo 200.000 puta pre nego što ga je Fejsbuk uklonio.

Erik Tramp je podelio video, koji navodno pokazuje spaljivanje 80 glasačkih listića na kojima su glasovi za njegovog oca. Jutjub je uklonio ovaj video-zapis pošto su ga demantovale gradske vlasti Virdžinija Biča, u državi Virdžinija. Mlađi Tramp je inače u četvrtak preko Tvitera pozvao svog oca „da uđe u totalni rat zbog ovih izbora“.

Fejsbuk je u četvrtak ugasio stranicu koju je otvorila grupa koja podržava Trampa pod nazivom „Stop krađi“, a koja je pre zatvaranja imala stotine hiljada članova i koordinisala proteste koji su pokušavali da ospore legitimitet izbora. Neki članovi grupe su objavljivali postove o građanskom ratu i pobuni protiv države ukoliko Tramp izgubi izbore.

Ni Mardok ne podržava Trampove laži

Da se vratimo priči o Foks njuzu, televiziji koja je poslednjih godina toliko favorizovala predsednika Donalda Trampa, da su je mnogi izjednačavali sa – državnom televizijom, kao što su one u Kini.

Istina je da Foks njuz ima mnoštvo voditelja, koji su u više nego srdačnim odnosima sa Trampom i članovima njegove porodice. Otprilike na način na koji su i vodeći ljudi nekih od najvećih medija u Srbiji bliski sa Aleksandrom Vučićem i njegovim najmilijima.

Istina je i da su neki novinari Foksa čak direktno podržali Trampovu predsedničku kampanju. Ali je takođe istina i da Foks ima zaista nezavisne analitičare, uključujući čitav tim koji prati i predviđa ishod izbora.

Tviter je objavio da pobednike u pojedinim državama moraju da potvrde bar dva nezavisna odgovorna izvora i da dok to ne bude slučaj, kandidati neće moći da tvituju o navodnim pobedama

Zato nikog – izuzev Trampa i njegovih najbližih saradnika – nije začudilo kada je upravo Foks njuz prvi javio da je Bajden osvojio za izbore veoma važnu državu Arizonu i to detaljno obrazložio.

Da šok bude veći, Foks je gotovo ceo dan ostao jedini medij sa ovom projekcijom, što je dovelo do toga da TV lica koja otvoreno podržavaju Trampa ispituju uživo u programu svoje kolege analitičare – kako je to uopšte moguće.

Drugi mediji su pak preneli informacije dobijene od anonimnih izvora, po kojima je Tramp bio besan na Foks. Pa i to da je Džared Kušner, Trampov zet, lično zvao vlasnika najgledanije američke televizije Ruperta Mardoka, da urgira da se rezultati glasanja u Arizoni preinače u neizvesne.

Sva je prilika da je ovog puta nezavisno novinarstvo prevladalo, budući da se Mardok, inače Trampov pristalica, nije umešao. U međuvremenu, i neki drugi mediji su objavili da Arizona ide Bajdenu.

Dan kasnije, tiražni Mardokov tabloid Njujork post, još jedan medij koji je Tramp rado navodio kao primer ispravnog izveštavanja (dok je „neuspešni Njujork tajms“ Tramp proglasio za „neprijatelja naroda“), nakon drugog predsednikovog obraćanja javnosti, punog neistina o toku izbora, objavio je tekst pod naslovom „Tramp na kolenima iznosi neosnovane tvrdnje o izbornim prevarama tokom obraćanja u Beloj kući“.

To što su i Foks njuz i Njujork post, kao i neki drugi mediji ranije njemu skloni, počeli da ukazuju na Trampove manipulacije i laži, ne znači da oni okreću ćurak.

Dok ovaj tekst nastaje (četvrtak kasno noću po vremenu u Srbiji), ishod izbora je i dalje vrlo neizvestan. U pitanju je, reklo bi se, integritet i otpor profesije, kojoj je trebalo neko vreme da shvati u kojoj meri predsednik Amerike iskrivljuje stvarnost, kao i važnost koju Amerikanci generalno osećaju kada su u pitanju ovi izbori.

To isto, drugo po redu Trampovo obraćanje naciji, veliki mediji poput Nacionalnog radija – NPR, MSNBC, CBS, ABC, USA tudej… – prekinuli su negde na polovini, uz komentar u smislu „ova izjava je puna neistina, tako da je vreme da proverimo informacije koje smo dosad čuli“.

Ukoliko se desi da Bajden postane pobednik u, na primer, Nevadi, ili u bilo kojoj od spornih država, može se lako dogoditi da upravo Foks njuz bude prvi medij koji će proglasiti Bajdena za pobednika. U čemu neki vide ironiju sudbine, a drugi tek – nezavisan rad novinara-analitičara, koji donose tačne vesti i ne slede ono što na istim televizijama govore pristrasna poznata TV lica.

Dok i pojedini mediji u Srbiji od srede objavljuju kako Bajden ima sigurna 264 elektorska glasa, Njujork tajms i CNN dva dana kasnije, u petak ujutro, objavljuju samo proverene podatke – da je Bajden zvanično osvojio 253 glasa (foto: snimak ekrana portala Njujork tajmsa, 6. 11. u 10 sati)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend