10. jan 2020.

Reagovanje Aleksandra Gajovića na pretnje smrću novinarima

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom danas objavljenih pretnji novinarima smrću pojedinih opozicionih lidera, još jednom podseća na činjenicu da niko nema prava da ugrožava rad novinara i medijskih radnika, da im upućuje uvrede i izriče sankcije bez sudskog postupka i tako ih onemogućava u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti.

Takođe, naglašavamo, od velike je važnosti da javnost bude pravovremeno i, pre svega, tačno i nedvosmisleno obaveštena o svim važnim događajima u zemlji i svetu, ali da se pritom mediji moraju bespogovorno pridržavati svih zakonskih normi kako ne bi ugrozili ničije dostojanstvo, zdravlje, moral i integritet.

Ministarstvo kulture i informisanja ovim putem, baš kao i ranije, osuđuje svaki napad i pritisak na novinare, bez obzira na uređivačku politiku bilo kog glasila, poštujući svu različitost u ostvarivanju tekovina demokratije i vladavine prava.

Podsećamo da je posao novinara da izveštavaju o temama od javnog interesa i značaja, što je zagarantovano Zakonom o javnom informisanju i medijima, a koji je usklađen i harmonizovan sa normama i odgovornošću prema licima o kojima govore.

Najzad, Ministarstvo kulture i informisanja će uvek, kao i do sada,  ukazivati na neosnovane atake na državne organe i njihove predstavnike, odnosno na one koji nisu u skladu sa medijskim zakonima i novinarskim kodeksom ponašanja, već su plod neprimerenosti, pristrasnosti i ostrašćenosti.


Aleksandar Gajović
državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend