17. sep 2021.

REM da reaguje na neetičko izveštavanje i sekundarnu viktimizaciju

Nakon što je Miroslav Aleksić, koji je osumnjičen za silovanje i nedozvoljene polne radnje, pušten u kućni pritvor, nekadašnji fudbaler Dušan Savić gostovao je na televiziji Pink. Savić je u jutarnjem programu govorio kako je optužnica „iskonstruisana”, „osmišljena” i kako predstavlja napad na Srbiju.

U emisiji su korišćeni razni argumenti kako bi se pokazalo da prijavljivanje silovanja i seksualnog uznemiravanja ima za cilj „rušenje Srbije”. Narativi koje je koristio Dušan Savić su nedopustivi jer mogu da doprinosu društvenoj osudi i sekundarnoj viktimizaciji žrtava seksualnog nasilja i time obeshrabruju one koji su preživeli seksualno nasilje da to i prijave.

Nije prvi put da televizija sa nacionalnom frekvencijom učestvuje u sekundarnoj viktimizaciji onih koji su prijavili seksualno nasilje, širenju govora mržnje i mizoginije.

Najvidljiviji primer predstavlja izveštavanje medija nakon što je glumica i rediteljka Danijela Štajnfeld u Višem javnom tužilaštvu izjavila da ju je silovao njen tadašnji kolega Branislav Lečić. TV Happy, Srpski telegraf i Alo, izveštavali su na veoma senzacionalistički način, prebacujući krivicu na onu koja je prijavila silovanje i širili teorije zavere i time doprinosili sekundarnoj viktimizaciji osobe koja je podnela optužbu za silovanje.

Napominjemo da je ovakvom vrstom izveštavanja emiter prekršio više odredbi iz pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, a pre svega odredbu iz člana 26 u kome se eksplicitno kaže da je prilikom informisanja o nasilju ili tragičnom događaju pružalac medijske usluge dužan da to čini na način kojim se neće povrediti dostojanstvo ličnosti žrtve nasilja ili tragičnog događaja ili njoj bliskog lica, a naročito na način kojim se ona neće izložiti ponovnoj patnji.

S obzirom na to da živimo u patrijahalnom i tradicionalnom društvu, društvu koje ćuti na mizogino ponašanje, progovoriti o seksualnom nasilju zahteva izuzetnu hrabrost.

Samim tim, mediji koji izveštavaju o seksualnom nasilju trebalo bi da budu upoznati sa prirodom traume i da izveštavaju bez seksizma, predrasuda i senzacionalizma.

Takođe, trebalo bi da izveštavaju objektivno i da pruže prostor u kome će se žrtve seksualnog nasilja osetiti bezbedno da govore o svom iskustvu.

Netačno izveštavanje i neosetljivost prema žrtvama može doprineti njihovoj retraumatizaciji, a pružajući siguran prostor jednoj žrtvi, ohabriće i druge da progovore o svojim traumama.

Način na koji mediji izveštavaju o seksualnom nasilju utiče na oblikovanje uverenja javnosti o ovojtemi i može rezultirati značajnim posledicama po pojedince i društvo u celini. Zato je važno da mediji zapamte da imaju i etičku odgovornosti kada izveštavaju o seksualnom nasilju i da bi trebalo da pruže bezbedan prostor da se o ovakvim temama govori bez predrasuda i osuda, čime bi se doprinelo podizanju svesti i rešavanju društvenog problema.

Pozivamo REM da preduzmne sve mere definisane zakonom i podzakoskim aktima koje su im na raspolaganju u ovom slučaju.

Ovo saopštenje zajednički potpisuju:

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan

Autonomni ženski centar (AŽC)

BeFem

IRIDA

Impuls Tutin

Jovana Gligorijević, novinarka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Udruženje Fenomena

Ženska solidarnost

Inicijativa Verujem TI

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend