28. jul 2021.

RTS pažljivije da čita zakone i gleda Dnevnik N1

U danu kada je Srbija osvojila prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, N1 je preneo deo izjave koju je Milica Mandić dala Radio televiziji Srbije (RTS). "U Dnevnicima N1 u 19 i 22 časa je iskorišćeno 40 sekundi izjave srpske tekvondo šampionke, a Javni servis je to dan kasnije iskoristio za potpuno neosnovanu optužbu o krađi ekskluzivnog sadržaja. Naveli su i da smo uklonili znak RTS sa snimka", saopštila je TV N1.

„Da su kreatori te vesti ‘Javnog servisa’ pažljivo pogledali snimak Dnevnika N1, što im preporučujemo radi kvalitetnijeg informisanja, primetili bi da se oznaka RTS-a jasno vidi. Preporučujemo da oni koji vode Javni servis više vode računa o informisanju i njihovim zakonskim obavezama koje proizilaze iz Zakona o javnim medijskim servisima, ali i Zakona o autorskim pravima“, poručuje N1 u saopštenju.

N1 podseća RTS da Zakon o autorskim pravima u članu 43. navodi da je dozvoljeno, u okviru izveštavanja javnosti, bez dozvole autora i bez plaćanja autorske naknade preneti delove koja se pojavljuju kao sastavni deo tekućeg događaja o kome se javnost izveštava, kao i da se slobodno mogu koristiti dnevne informacije i vesti koje imaju prirodu novinskog izveštaja.

„S obzirom na to da je ovo prvi put, koliko je nama poznato, da RTS preti tužbom zbog prenošenja izjave sa Javnog servisa, ovo možemo da protumačimo kao pritisak na N1, jer pretnje RTS nemaju uporišta ni u zakonu, ni u zdravoj logici“, navodi se u saopštenju N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend