03. dec 2020.

RTS – vaše pravo da vas vređaju ako ste devojčica ili žena

U jutarnjem programu RTS-a gostovalo je dvoje ginekologa koji su govorili o HPV virusu, koji je vodeći uzrok raka grlića materice. Uprkos najboljoj nameri lekara, mnogima je zasmetalo to što su oni o svojim pacijentkinjama govorili kroz prizmu šoka i blage osude - jer nisu bile dovoljno edukovane da na vreme odu na pregled, stoga kao da je teret odgovornosti za razvoj bolesti pao na njih same.

Snimak ekrana, RTS

Dr Ivana Đurđević Starović i dr Igor Jeremić redovno leče pacijentkinje sa HPV virusom, a svoja iskustva iz prakse izneli su pomalo nezahvalnim rečnikom i tonom – koji će verovatno doprineti da se devojčice, na koje je njihov apel usmeren, više uplaše nego informišu o ovoj važnoj temi.

Naime, lekari su u ovom gostovanju otvoreno izrazili zgražavanje nad godinama svojih pacijentkinja, kao da su one jedino krive što tako rano stupaju u nezaštićene odnose – a sve druge faktore – nedovoljnu edukaciju, pritisak društva, nedovoljnu zrelost – potpuno su izbacili iz jednačine.

“Mlade devojke rano stupaju u seksualne odnose, obično su to nezaštićeni odnosi. Kada kažem mlade devojke, mislim prvenstveno na to da je prvi kontakt sa HPV virusom kod takvih devojaka mnogo ozbiljniji nego kod starijih žena, zato što se HPV virus mnogo brže inkorporira u ćeliju domaćina kod tako mladih devojaka nego kod starijih žena i vrlo brzo izazove promenu na grliću materice. Ono što je problem kod tih devojaka je što se one neće javiti sigurno sa 16, 17 i 18 godina ginekologu na pregled dok ne primete neke promene. A te promene su genitalne bradavice i kondilomi. Međutim, ono što sam primetio baveći se patologijom 15 godina, u 80 odsto slučajeva imamo mešanu HPV infekciju, niskih, srednjih i rizičnih tipova. Tako da, u 80 odsto slučajeva kod tako mladih devojaka imamo i promenu na grliću materice”, upozorio je dr Jeremić.

Na to se nadovezala dr Đurđević Starović, takođe sa stavom da samo devojčice nemaju svest i da su one jedine na koje se mora uticati – jer su same uzrok svih svojih problema.

“Najmlađa pacijentkinja je imala 14 godina, pri tom da napomenem da su našim zakonom zabranjeni seksualni odnosi sa osobama mlađim od 14 godina i da to spada u krivično delo koje lekar treba da prijavi. Mlade pacijentkinje, koje stupaju u seksualne odnose kada još nije završeno formiranje tog finog epitela, imaju visok rizik, one toga apsolutno nisu svesne. Nisu svesne rizika što menjaju seksualne partnere, nisu svesne rizika od ranog stupanja u seksualne odnose. Radimo na tome da se svest podigne. Ali, nakon što su imale jedan ili više seksualnih odnosa, one dolaze tek kada imaju problem”, rekla je doktorka.

Ginekološkinja smatra da treba držati predavanja u školi, ali opet izražava sumnju da će to imati efekta na devojčice.

“Vi ako kažete devojci od 16 godina da ne stupa u odnose sa dečkom zato što će dobiti karcinom grlića, znate kada će ona to poverovati? Nikada. Do nje to ne dopire. To će se nekome desiti, ali njoj ne”.

Na to se nadovezao dr Jeremić sa još jednim užasnim primerom iz prakse.

Ja sam imao pre 6 meseci devojčicu od 17 i po godina sa invazivnim grlićem materice. To je nezamislivo. Pošto operišem u zemljama regiona, imao sam devojčicu od 14 godina koja je nažalost bila seksualno napastvovana, već je imala tešku prekancerozu na grliću materice. Hoću da kažem da je kod mladih devojaka dovoljno 6 meseci od prvog kontakta sa HPV virusom da se formira već prekanceroza, a za godinu dana kancer materice”, ispričao je.

Kada je novinarka upitala za poruku mladim devojkama, doktorka Đurđević Starović opisala je primer iz svoje ordinacije – kada je bila “šokirana” što jedna mlada pacijentkinja ima rak.

“Meni je došla pacijentkinja u ordinaciju, zamolili su me da je pogledam jer ima neki problem. Ona dolazi, za mene dete. Pitam je ‘zašto ste došli’, ona kaže ‘zato što imam karcinom grlića’. Verujte, moja prva misao je bila da ima treću A grupu, malo promenjene ćelije, pa je ona to sada pročitala na internetu. Pitala sam je zašto misli da ima karcinom grlića, ona kaže da joj je juče stigao nalaz. Ona pokazuje nalaz sa invazivnim karcinomom grlića – ja sam bila šokirana. Mlada devojka, koja je dobila papa test, rečeno joj je da se javi, ona se nije javila jer je mislila ‘verovatno neka upala, koristiću vaginalete’”, priča ginekološkinja.

Dr Jeremić je imao i dobronameran savet za lekare – da se ne oslanjaju samo na papa test, već da na svaku promenu na grliću materice odmah reaguju – ali je pritom za takve grliće rekao da “ne valjaju”.

“U velikom broju slučajeva je to mlada devojka, pa kažu ‘ajde da pratimo to’. Zašto pratiti nešto što ne valja? Kažu ‘radi na imunitetu’. Ne na imunitetu, već smo mi to koji moramo to dijagnostikovati. Ono što ne valja, treba odmah ukloniti”, rekao je.

Lekari su svakako poručili devojkama i da pregled i papa test nisu neprijatni, da su brzi i da se moraju raditi redovno i kada nemamo ginekološih tegoba.

Međutim, dr Đurđević Starović je upozorila da mlade devojke često ne smeju da kažu roditeljima kada dobiju nalaz da imaju HPV, jer je tipizacija HPV virusa skupa. Međutim, Marija Ratković, osnivačica Centra za biopolitičku edukaciju, tvrdi da to nije tačno.

“Postoji zabluda da je HPV tipizacija i test optrećenja virusom ekstremno skup, a dostupan je besplatno uz zdravstvenu knjižicu i uput”, rekla je ona za Vojvođanski istraživačko – analitički centar.

S druge strane, dr Jeremić dodatno otežava pacijentkinjama, jer ih ne prima bez roditelja.

“Ja nijednu devojku bez prisustva roditelja ne primam, jer očekujem da će se pojaviti neki problem”, izjavio je.

Najzad, dr Đurđević Starović je još jednom izrazila zgražavanje nad pacijentkinjom koja je koristila vaginaletu pre papa testa – što ne bi trebalo da se radi – a zatim se nije pojavila na kontroli.

“Ja sam joj rekla da ona čim se to završi dođe, a njoj je istekla knjižica. Da li je to moja stručna greška? Ne, ali da sam znala da će joj isteći knjižica, odmah bih joj uzela test”.

Dakle, zaključak je da pacijentkinje treba osuđivati i nad njima se čuditi sve dok se ne opamete? Teško da će to imati uticaj na devojčice. A lekari takođe zanemaruju širu sliku našeg društva i odgovornosti koje nemaju samo žene – već i muškarci, lekari, obrazovni sistem – svi mi zajedno.

1 komentar za: “RTS – vaše pravo da vas vređaju ako ste devojčica ili žena

  1. Goran

    Gledao sam emisiju, statistika i iskustvo lekara je neupitno ! Krivica roditelja je najveca( ja sam roditelj devojke od 27god koja zna sve o hpv)zbog pomanjkanja odgovornosti kad je zdravlje dece u pitanju ! Nimalo nije umanjena odgovornost ni aktera odnosno mladih momaka i devojaka kojima su sada na netu dostupne sve informacije pa tako i o hpv, seksualnim odnosima, seksualno prenosivim bolestima itd. Ali cim je to tema na TV- u prebacuje se na kanale zabave, muzike, zadruge , parova i ostalih sranja…najlakse je svaliti krivicu na drugoga…moja baka je znala reci kad se cuvas i Bog te cuva! Tekst vam je zlonameran i naslov jako ruzan, za svaku osudu !

    06. дец 2020. at 09:58

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend