08. maj 2017.

Savet za štampu: Javna opomena za Informer

Po žalbi Gej lezbejskog info centra utvrđena povreda Kodeksa novinara Srbije

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Vladimir Radomirović, Zlatko Čobović, Tamara Skrozza, Nevena Krivokapić, Ivana Stjelja, Stojan Marković, Petar Jeremić, Vlado Mareš, Vera Barišić Popović, Dragan Đorđević i Vera Didanović, na sednici održanoj 27.4. 2017. godine, većinom glasova izriče


JAVNU OPOMENU

Tekstom “Đake uče da je super biti gej?!“, objavljenim 13. aprila 2017. godine, dnevni list „Informer“

1. prekršio je tačku 1 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije o obavezi novinara da se suprotstavi svima koji kreše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja,

2. prekršio je i tačke 3 i 4 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži, odnosno po kojoj novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.


OBRAZLOŽENJE

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra podneo je žalbu Savetu za štampu smatrajući da su spornim tekstom prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije iz poglavlja Odgovornost novinara, i to prenošenjem diskriminatornih izjava u odnosu na LGBT populaciju, kao što su: „Mislim da ovakav sadržaj nije primeren za đake i da se na ovaj način promovišu homoseksualci koji su u Obrazovnom paketu predstavljeni kao normalna pojava“. Prenete izjave, poput onih da su „đaci u tom uzrastu suviše mali da bi im se približili pojmovi homoseksualnosti“, po oceni podnosioca žalbe, netačne su,  jer  Obrazovni paket nije udžbenik za decu, već je namenjen nastavnicima, pa su zato,  smatra, prekršene i odredbe iz poglavlja Istinitost izveštavanja.

Članovi Komisije za žalbe su ocenili da tekst sadrži duskriminatorne stavove u odnosu na LGBT populaciju, jer se homoseksualnost proglašava za ideologiju, koja se, navodno, pokušava da popularizuje kroz udžbenike za osnovce, dok se pokušaj da se deci objasni šta je to, ocenjuje kao nešto „skandalozno“ i „šokantno“. U svemu tome, iz teksta nije jasno da je reč o Obrazovnom paketu koji je namenjen nastavnicima, već piše da je će ga osnovci i srednjoškolci izučavati na časovima biologije. Inače, reč je o obazovnom paketu koji se odnosi na problem seksualnog nasilja i ima oko 800 strana, a tema o homoseksualnosti je samo mali segment tog priručnika. Tekst se, međutim, isključivo bavi tim delom, dovodeći čitaoce u zabludu da je cilj paketa da „promoviše homoseksualnost“. Zbog toga je Komisija ocenila da je, osim odredbi o zabrani diskriminacije, prekršena i odredba po kojoj je namerno prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav čitalaca, isto što i namerno iznošenje neistina.

Komisija je, zbog svega toga, sa deset glasova „za“ i jednim „protiv“, odlučila da je „Informer“ prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije i izrekla listu javnu opomenu.

Beograd, 27.4.2017.

Predsedavajući
Vladimir Radomirović

Kompletan žalbeni postupak

[povezaneprice]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend