26. okt 2021.

Savet za štampu: Novine i po 50 puta dnevno prekrše Kodeks

Redovni monitoring Saveta za štampu pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije, a najviše tekstova gde je došlo do kršenja imali su list Alo, Informer i Srpski Telegraf, navodi se u saopštenju.

Foto: Cenzolovka

Tokom septembra 2021. zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar prošle godine (kada ih je bilo 661), septembar 2019. i 2018 (773 i 772), kao i u odnosu na isti mesec 2017. godine, kada su zabeležena 583 prekršaja.

Kako napominju iz Saveta za štampu, veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. godine, a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno.

„Najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi se na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a ‘rekorder’ po broju prekršaja za sada je list Alo“, navedeno je u saopštenju.

Odmah iza lista Alo, po broju tekstova koji su prekšrili Kodeks novinara Srbije na listi Saveta za štampu nalazi se list Informer, a potom i Srpski Telegraf. Sledeći su Kurir i Objektiv, a trocifreni broj tekstova koji su prekšrili Kodeks u periodu od tri meseca kada je rađen monitoring beleže i Večernje novosti i Blic.

Monitoringom su obuhvaćeni i listovi Nova, Danas i Politika.

„Pozivamo kolege da – imajući u vidu značaj i uticaj medija na svakog građana pojedinačno, ali i na društvo u celini – povedu računa o načinu izveštavanja. Posebno apelujemo na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja prava na pretpostavku nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa“, istakli su iz Saveta za štampu.

Savet za štampu će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend