04. apr 2024.

Savet za štampu: Prestanite sa sramotnim izveštavanjem o smrti deteta

Iz Saveta za štampu, povodom senzacionalističkog izveštavanja o smrti dvogodišnje devojčice iz Bora, kažu da su mediji danas pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti. Savet poziva Ministarstvo informisanja da reaguje i sankcioniše medije koji su takvim izveštavanjem prekršili zakon

Savet za štampu (SZŠ), nezavisno samoregulatorno telo, pozvao je sve novinare i urednike „da odmah prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izveštavanjem o smrti dvogodišnje devojčice iz Bora i da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosećanja sa njenom porodicom”.

„Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na poslednjoj sednici iskazala duboku zabrinutost zbog izveštavanja koje je još pre nedelju dana bilo nedopustivo senzacionalističko i nedostojno, ali je danas doseglo novi, neshvatljivi, sunovrat”, piše u saopštenju SZŠ.

Savet za štampu pozivao je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da odmah reaguje i sankcioniše „medije koji su, verujemo, prekršili i zakonske norme”.

Dvogodišnja devojčica D.I. nestala je prošlog utorka u mestu Banjsko polje. Policijska uprava u Boru odredila je danas zadržavanje dvojici muškaraca zbog sumnje da su devojčicu lišili života i time počinili krivično delo teško ubistvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend