26. apr 2024.

Savet za štampu: U slučaju izveštavanja o smrti Danke Ilić mediji uglavnom prekršili kodeks

Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je danas da je portal Alo.rs prekršio Kodeks novinara Srbije, u više poglavlja i više tačaka, objavljivanjem teksta o udruženju "Da se zna", Kurir objavljivanjem tekstova o ubistvu pritvorenika u Padinskoj skeli, a više medija izveštavanjem o slučaju nestanka i smrti dvogodišnje devojčice iz Bora.

Portal Alo.rs prekršio je kodeks novinara Srbije, u više poglavlja i više tačaka, objavljivanjem teksta o udruženju „Da se zna“, tvrdeći da to udruženje – koje zastupa LGBT osobe – prodaje drogu u svojim prostorijama.

Više članova Komisije ocenilo je da je tekst objavljen posle „brutalne policijske akcije“ u kojoj je dvoje mladih ljudi maltretirano, demoliran je stan i u trenutku kada je mladić koji je bio žrtva napada štrajkovao glađu.

Članica Komisije za žalbu Milena Vasić podnela je žalbu protiv Kurira, koji je u tri teksta prenosio detalje koji se odnose na „surovo ubistvo u zatvoru Padinska skela“.

U žalbi se navodi da je Kurir prenosio niz uznemirjućih detalja torture koje je žrtva trpela, pri čemu je žrtva označena punim imenom i prezimenom i objavljena je fotografije sa Fejsbuka, rečeno je na sednici, na kojoj je pročitan i odgovor Kurira.

Članica Komisije Tamara Skrozza istakla je da su upravo takvi tekstovi razlozi zašto postoji Kodeks novinara.

Komisija je odlučila da je prekršeno pravo na privatnost, objavljivanje uznemirujućih sadržaja i obaveza poštovanja prava žrtve.

Udruženje Prijatelji dece Srbije podnelo je žalbu protiv nekoliko medija i portala – Informer/Informer.rs, Kurir/Kurir.rs, Alo/Alo.rs, Blic/Blic.rs, Republika.rs, Telegraf.rs, K1 info, zbog izveštavanja u slučaju smrti dvogodišnje devojčice Danke Ilić.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da su stigli odgovori tri redakcije – Alo, Telegraf.rs i Kurir, smatrajući da su žalbe neosnovane i odbacujući sekundarnu viktimizaciju žrtve.

Članica Komisije Jelka Jovanović rekla je da su u ovom slučaju mediji uglavnom, čak i oni ozbiljni, prekršili Kodeks i sve običaje dobrog izveštavanja, čemu je donekle kumovalo i to što su bili nedostupni zvanični izvori.

Komisija za žalbe utvrdila je da su svi mediji prekršili Kodeks novinara u tački koja se odnosi na obavezu pažnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend