02. jun 2018.

Savet za štampu – važnost samoregulacije

Kako pokazuju rezultati monitoringa Komisije za žalbe Saveta za štampu i pristiglih žalbi, najveći broj kršenja Kodeksa novinara Srbije je u vezi sa istinitošću izveštavanja. Situacija u onlajn prostoru je drugačija, pa je najveći broj žalbi bio na preuzimanje sadržaja bez poštovanja autorskih prava.

Savet za štampu osnovan je kao nezavisno i samoregulatorno telo sa ciljem da, između ostalog, obezbedi poštovanje Kodeksa novinara Srbije u onlajn i štampanim medijima. Komisija za žalbe, otvorena je za podnošenje žalbi na tekstove pojedinih medija koju mogu podneti pojedinac, institucija ili organizacija koje misle da nisu dostojanstveno predstavljeni u nekom mediju, mogu se žaliti ovoj komisiji.

Naša osnovna ideja, kao samoregulatorno telo, jeste da svojim kolegama ukažemo gde su pogrešili, gde nisu poštovali Kodeks da bi imali u vidu posle pri pisanju nekih narednih tekstova“, ističe generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković.

Ipak, ne treba očekivati da medij za koji je utvrđeno da je prekršio Kodeks plati neku naknadu, ali obavezan je, kako navodi članica Komisije za žalbe Nevena Krivokapić, da odluku o kršenju Kodeksa objavi u svom mediju.

„Na taj način javnost može biti obaveštena o prekšaju Kodeksa“, pojašnjava ona.

Krivokapić napominje da je Savet doneo Smernica za poštovanje Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, „koje u potpunosti prate Kodeks po poglavljima“.

Novković navodi da Savet želi da utiče na svest čitalaca, pa ako pročitaju da je taj medij koji čitaju uzastopno kršio Kodeks – da se zapitaju zašto bi kupovao novine ili posećivao portal ako novinari ne poštuju elementarna profesionalna i etička prava.

„Zato i postoje sva ova profesionalna pravila koja nam pomažu da se bolje snađemo u celoj toj priči – da se ne ogrešimo o ljude o kojima pišemo. To je suštinski u ovom poslu“, zaključuje Gordana Novaković.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend