02. jun 2018.

Arkadij Arkadijević Babčenko: Novinar u ulozi glumca

Ruski novinar, kritičar Kremlja, Arkadij Babčenko glavni je akter vrlo ubedljivog „fejk njuza“, poput epizode krimi serije u kojoj se za svega 24 sata dogodio neverovatan obrt.

Vest o navodnom ubistvu utorak uveče naterala je suze na oči, ražalostila svet, izazvala osude, upirali su prste tražeći krivce. Potom se u sredu popodne pojavio ubijeni sa početka epizode, potvrđujući svima da je živ i zdrav. Nesumnjivo je da je obrt izazvao nevericu, ali svakako i zadovoljstvo što je Babčenko zdrav i prav. Izvinio se najpre svojoj supruzi, porodici, prijateljima javnosti ukazujući da nije bilo drugog načina. Navodno su ukrajinske službe bezbednosti još pre dva meseca došle do informacije da Rusi planiraju ubistvo Babčenka, pa je cela ova drama izrežirana ne bi li se osujetile namere Rusa.

Iako je još kao student prava na Univerzitetu u Moskvi regrutovan u rat, Babčenko je, kako je sam isticao, po prirodi pacifista. Više puta je ponovio da „mrzi rat“ i da ne želi ponovo da uzme oružje u ruke. „Bio sam dobar vojnik. Sada sam loš vojnik. Želim da živim više nego da umrem“, napisao je prošle godine. Prošao je dva čečenska rata od 1994. do 2000. a kasnije će ta svoja mračna ratna iskustva pretočiti u vrlo čitanu knjigu „Rat jednog vojnika“. NJegovi memoari bili su suprotni od trijumfalnog, opisujući opasan, banalni svakodnevni život jednog vojnika na frontovima sukoba u Čečeniji.

Bio je ratni izveštač više od decenije pišući o ratu u Gruziji i kasnije na jugu Ukrajine, stavljajući se na stranu protivnika rata. Babčenko je pisao i za BBC. Poznat je kao oštri kritičar Kremlja, a kandidovao se na nezvaničnim izborima koje je organizovala opozicija 2012. i osudio potez Rusije u Siriji i istočnoj Ukrajini.

Napustio je Rusiju 2017. nakon što je izazvao skandal jednim postom na Fejsbuku gde je sa dozom ravnodušnosti pisao o stradanju pripadnika ruskog vojnog hora i drugih putnika u avionskoj nesreći po povratku iz Sirije, kada je Rusiju nazvao agresorom i okrivio je da je poslala ljude u smrt. Kao reakcija na to, kako je priznao jednom u tekstu za Gardijan, njegova kućna adresa je objavljena javno i stizale su pretnje smrću. Pojedini su pozivali da mu se oduzme državljanstvo Rusije. Najpre se odselio u Češku, potom u Izrael, pre nego što se naselio u Kijev, gde je radio kao prezenter za ukrajinsku TV ATR.

Rođeni je u Moskvi 18. marta 1977. Oženjen je Olgom Kašajkinom, sa kojom ima ćerku Jekaterinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend