01. jun 2018.

Ukrajinski triler – olakšanje i nerazumevanje za lažnu vest

Ukrajinski špijunski triler u kome je lažno ubijen jedan novinar, kritičar Kremlja i Putina, nije naišao na odobravanje svetskog javnog mnjenja. Iako zvaničnici kažu da je vest da je Babčenko živ "olakšanje", novinarska udruženja, politički lideri i nevladine organizacije osuđuju ovaj potez Kijeva, za koji mnogi imaju samo reč - cirkus.

Vest o ubistvu ruskog, prozapadno orijentisanog ratnog reportera, izazvala je osudu i ogorčenje širom sveta. A onda neočekivani preokret. Ubistvo je inscenirala ukrajinska tajna služba, kako bi navodno uhvatila one koji su planirali da ubiju Babčenka.

„Olakšanje je da je Arkadij Babčenko živ. Ali osuđujem odluku da se šire lažne informacije o životu novinara. Dužnost države je da javnosti pruži tačne informacije“, kaže Arlem Dezir iz OEBS-a.

Babčenkovo čudesno vaskrsenje na konferenciji za štampu, donelo je opšte olakšanje, nasuprot strahu da je on postao još jedan kritičar Vladimira Putina koji je umro u nerazumljivim okolnostima.

„Odigralo se kao u Holivudu. Drago mi je da je živ. Mi imamo različite stavove, ali je neprihvatljivo da ljudi budu ubijani zbog svojih ideja“, izjavila je Ksenija Sobčak, političarka i novinarka iz Moskve.

Ali niko nije pokazao razumevanja za iskonstruisanu akciju ukrajinske tajne policije, koja je trebalo da pokaže kako su Rusi zli.

„Ja bih očajnički želela da naše kolege Šeremet i Godganze takođe vaskrsnu, a ne da njihova ubistva Ukrajina ostavi nerasvetljenim“, izjavila je ukrajinska ekspertkinja za medije Irina Zemljana.

Organizacija Reporteri bez granica danas je kritikovala insceniranje smrti novinara od ukrajinskih službi navodeći da je to „za žaljenje“.

Kolege novinari kritikuju Babčenka i njegove zapanjujuće metode. On je, izveštava Slobodna Evropa, omogućio značajnu propagandu kao poklon ruskoj vladi i njenoj online vojsci. Sam Babčenko je na Fejsbuku oštro odgovorio kritičarima, posebno onom iz Britanije, pitajući ih, ako su toliko zabrinuti, zašto ne izvrše pritisak na svoju vladu da mu izda vizu.

U Moskvi su ovu kontroverznu akciju dočekali sa podsmehom.

„Priča je u najmanju ruku čudna. Ne znam koliko ishod opravdava sredstva. Hvala Bogu da je ta osoba živa, ali to ne menja naš stav prema Ukrajini, zemlji u kojoj je opasno biti novinar“, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Kijevu je danas objavljen snimak hapšenja osobe koja je navodno bila zadužena za ubistvo Babčenka. Utisak je da i ove scene izgledaju kao loše režirane.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend