12. maj 2023.

SINOS: Nasilje i prostakluk izbaciti iz medija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je juče da su zahtevi predstavnika dela opozicije za gašenjem pojedinih medija neprihvatljivi i da predstavljaju udarac na slobodu govora.

„Ono što me posebno brine u ovoj situaciji je izostanak bilo kakve reakcije novinarskih i medijskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija, kao i sindikata novinara“, poručio je Jovanović u saopštenju.

Stav Sindikata novinara Srbije (SINOS) je poznat – javno smo 2018. godine podržali tadašnjeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da „skaredni sadržaji ne smeju da budu prikazivani na televiziji sa nacionalnom frekvencijom“.

U saopštenju za javnost koje smo objavili 20 septembra 2018. naveli smo sledeće:

– Sindikat novinara Srbije (SINOS) podržava ocenu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su rijaliti programi sramota za medijsku scenu Srbije. SINOS smatra da ograničeni javni resurs u vidu nacionalnih frekvencija podrazumeva i obavezu emitera da ne propagiraju kič, šund i sadržaje koji uništavaju duhovno i mentalno zdravlje nacije. Smatramo da Regulatorno telo za elektronske medije treba da iskoristi svoja ovlašćenja i zaštiti gledaoce od ovakvih medijskih sadržaja. Ukoliko postoje zakonske prepreke da se stane na put plasiranju ovakvih medijskih sadržaja, treba pristupiti hitnoj izmeni seta medijskih zakona. SINOS apeluje na sve korisnike nacionalnih frekvencija, pre svega vlasnike, ali i urednike medija, da u svojim programima ne dozvole emitovanje prostakluka, nasilja, verbalne i telesne pornografije i drugih neprihvatljivih oblika ponašanja – navodi se u  saopštenju SINOS.

 Na sastanaku tadašnjeg tima za dijalog sa premijerkom Anom Brnabić krajem septembra 2018. godine, SINOS je pozvao predstavnike medijskih udruženja i asocijacija da podrže stav ministra Vukosavljevića (koji je prisustvovao sastanku) ali se oni nisu izjasnili. I tokom pisanja Medijske strategije SINOS je insistirao da se ovo pitanje precizira budućim Zakonom o javnom informisanju i medjima, ali smo ostali u manjini.

SINOS smatra da u ovom trenutku niko ne sme da ćuti . Ovo nije partijsko, već pitanje od javnog interesa – da li poštovanje javnog morala mora da važi za medije koji imaju nacionalnu frekvenciju ali i za sve ostale medije u Srbiji.

SINOS poziva ministra Jovanovića da pre usvajanja Zakona o javnom informisanju organizuje  javnu debatu u kojoj će učestvovati predstavnici medijske i akademske zajednice, nevladinog sektora, pedagozi, sociolozi, psiholozi, psihijatri, pravnici, javne ličnosti. Da zajedno dogovorimo kako da  obeshrabrimo i zaustavimo objavljivanje nepristojnih i uznemirujućih sadržaja u televizijskim emisijama, štampanim medijima i portalima i da usaglasimo stavove, zasnovane na zakonu i tumačenju opšteg interesa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend