06. mar 2020.

Šta je predsednik UNS-a rekao, a šta portal direktno.rs nije objavio

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) posle objavljivanja teksta na portalu direktno.rs pod nazivom "CENZURA U MEDIJIMA SVAKODNEVNA Predsednik UNS: Ne znam ništa o tome" poslao je redakciji tog portala odgovor na tekst zbog toga što je njegova izjava izvučena iz konteksta, a koji nije objavljen. Odgovor objavljujemo u celosti.

Foto: Pres centar UNS-a

Poštovani,

obraćam vam se povodom vašeg članka pod naslovom: „CENZURA U MEDIJIMA SVAKODNEVNA Predsednik UNS: Ne znam ništa o tome„.

Način na koji ste moju izjavu izvukli iz konteksta predstavlja klasičan primer manipulacije. Vašoj novinarki sam rekao da ne znam da je Blic „cenzurisao“ intervju episkopa Grigorija, a „Sputnjik“ razgovor sa pevačem Vladom Georgievim i da bi trebalo da pozove ove redakcije i sazna šta se desilo. Nisam, kao što sugerišete, rekao da „ne vidim očiglednu cenzuru u medijima“.

Podsetiću vas da sam zbog protivljenja cenzuri i odbijanja da po nalogu kabineta Borisa Tadića izbacim ključne delove intervjua sa tadašnjim predsednikom dobio otkaz i da je Pištaljka, čiji sam osnivač, nastala zbog opšte cenzure koja je u našim medijima vladala pre deset godina. U ovih deset godina, objavili smo na stotine priča koje drugi mediji nisu hteli ili nisu smeli da objave, kao na primer da su Dragan Đilas i Miroslav Mišković bili suvlasnici dnevnog lista „Press“, kako je tadašnja vlast otpustila na stotine sudija i hapsila one koji su se protivili tom političkom progonu, da je u centru Beograda pre isteka javne nabavka postavljena najskuplja plastična jelka na svetu i da Siniši Malom nepoznati „prijatelji“ plaćaju 60.000 evra godišnje za školovanje dece.

Svim ovim pričama prethodilo je ozbiljno istraživanje. A šta ste vi uradili? Umesto da istražite šta se zaista desilo i da o tome obavestite javnost, lažno ste predstavili moju izjavu, stavili je u naslov uz nešto što nisam rekao i dodali komentar da vas ta izjava ne iznenađuje. To nije novinarstvo i nikada neće biti.

Očekujem da objavite ovu reakciju, u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend