28. mar 2023.

Suze za DJV

Taman kada sam u glavi smislio odgovor gloduru Danasa i mom šefu Dragoljubu Draži Petroviću u vezi sa poražavajućim saznanjem da je hteo da me „rokne“ zbog izvesne Indire Radić, nešto poznatijeg Alena Islamovića i neke pesme koja se zove „Lopov“*, desio se obrt vredan pažnje.

Suzdržavao sam se satima da ne pustim suzu nad surovom činjenicom da je Draža hteo da me „eliminiše“ zbog jedne pesme, a bilo ih je više.

I pala bi ta suza, da me moj relocirani saborac Marko Vidojković, sa plaže u Kopakabani, nije putio na neslućenu tragediju koja može da pogodi srpsko novinarstvo, odnosno onu sponzorisanu, reklamersku, navijačku, jednostranu, poltronsku i snishodljivu sekciju.

Čovek čije ime, prezime, zvanje i učinak stanu u tri slova – DJV, spreman je da ne plati kaznu od 200.000 dinara i zameni je za zatvor. Nisam izdržao, suza je krenula. Pa, gde će ti duša, Vučić dr Aleksandre**? Zar se svoje udarne pesnice odričeš u ovako teškom trenutku po Srbiju?

I dok suza suzu*** stiže, i to ona krokodilska, javlja mi se kako je uopšte došlo do ovakvog ishoda. Došao je trenutak u kojem Vučić dr Aleksandar mora da učini nešto kako ne bi bio obeležen kao predsednik države u kojoj se pisci i novinari relociraju, ili se nalaze na spisku za hitnu evakuaciju iz Srbije, kao i države u kojoj je normalno da najviši državni funkcioneri prete i vređaju novinare bez ikakve zadrške.

Poučeni takvim primerima, mnogi anonimusi sa društvenih mreža i po nalogu, ili samoinicijativno, u patriotskom naboju najavljuju ubistvo, klanje, sakaćenje, metak u čelenku svakome ko se drzne da kritikuje Vučić dr Aleksandar. Morao je nešto da smisli pod hitno, i uspeo je.

Neka podigne ruku svako ko je makar i pomislio da je srceparajući potez o odlasku u zatvor mogao da smisli DJV. Čovek takvih dokazanih potencijala nije u stanju da tako razmišlja. Koliko god da voli, brine i bdi nad voljenim Vučić dr Aleksandrom, tako nešto ne bi bio u stanju ni iz malog mozga da izvuče.

I nije to ad hoc odluka vredna naučnog rada Vučić dr Aleksandra. Davno je predsednik tu ideju saopštio svom vernom slugi DJV-u, a sada je istu samo aktivirao.

DJV je, svojevremeno, izneo tu šefovu ideju u javnosti, samo se nije nadao da će tako nešto biti reaktivirano, na njegovu sreću, jer je bolje da to urade nego da ga „relociraju“. Doktorski je Vučić dr Aleksandar povukao potez kojim će se braniti od nečega od čega odbrane nema.

Elem, najpoznatiji srpski dr želi da svetu, koji se naprasno zainteresovao za sudbinu nekih DLZovaca, krikovaca, birnovaca, kolega sa N1, Nove rs i Nove S, onih kolega na lokalu, pokaže kako nije diktator i autokrata, jer eto, u zatvor ide i njegov dugogodišnji prijatelj DJV i to, kako svi oni tvrde, zbog verbalnog delikta.

I ne samo to. Vučić dr Aleksandar time želi da dokaže kako imamo i nezavisno sudstvo, jer eto, njegov drugar ide u zatvor.

Vučić dr Aleksandru je lakše da pošalje DJV u zatvor nego da policija i tužilaštva otkriju ko godinama unazad preti novinarima.

Lakše je organizovati još jedan „štrajk glađu i žeđu“ nego kazniti one koji ne poštuju zakon. Plus DJV postaje žrtva, a vlast lepo pere ruke od svojih prljavih poslova i nema nameru da bilo šta uradi po pitanju ugrožavanja bezbednosti novinara.

Suze su, u međuvremenu, stale. Nema ih razloga ni puštati, jer DJV sigurno neće osetiti čari zatvorske ćelije. Uplatiće neki dobrotvori tih 200.000 dinara u budžet Srbije i DJV će nastaviti da truje srpski medijski prostor još redovnije i agresivnije nego što hoće.

Ili će možda, svi oni zajedno, dokazati da su još luđi nego što možemo i da pretpostavimo, jer su spremni i na ovakav cirkus kako bi dokazali da je predsednik Srbije stvarno dr života u Srbiji.

#izVucicemose

* Zarad istorije, moram da kažem da je ova pesma nezasluženo stekla reputaciju predumišljaja za ubistvo, jer su pored nje podjednako istu Dražinu reakciju zaslužile i sledeće numere, koje čak ni njega nisu sprečile da uživa u blagodetima raftinga Tare: „Obeležena“ od Viki Miljković, „Iskoristi moje mane“ od Seke Aleksić, kao i „Danijela“ od zajedničkog poznanika koji će se sigurno obradovati u večnim lovištima zbog ovog pominjanja u Danasu – Bore Drljače.

** Takođe, zarad istorije neka ostane zabeleženo da je nedopustivo da je Mali dr Siniša ima doktorsku titulu, dodeljenu od Upravnog suda, a da naš predsednik nema. To je nedopustivo i oprostite mom skromnom doprinosu istoriji ove zemlje da ime našeg predsednika, ipak, bude titulirano doktorskom titulom. Nema potrebe da gnjavimo Upravni sud ovom pričom.

*** Siguran sam da ste ukapirali da suza nije bilo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend