02. jul 2019.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti za Insajder: Peticijom za ograničavanje rijalitija sakupljeno dovoljno potpisa

Peticijom za ograničavanje emitovanja rijaliti programa koju je pokrenulo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, tokom nedelju dana prikupljeno je više od 30.000 potpisa. Predsednik ovog udruženja Savo Manojlović navodi za Insajder da je time ispunjen uslov da se u Skupštini Srbije razmatraju izmene Zakona o elektronskim medijima.

“Potpisivanje je zavšeno juče, 29. juna.  Prema obrađenim podacima peticiju je potpisalo 30.000 ljudi, ali imamo 20 do 30 odsto neobrađenih. Znači sigurno ćemo imati I više od potrebnog broja potpisnika”, naveo je Manojlović.

Prema njegovim rečima, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti će u narednim danima sortirati potpise kako bi ih zvanično predali Skupštini, kojoj je prethodno prijavljena inicijativa.

“Nakon toga, kada se verifikuju svi potpisi, izradićemo zvaničan predlog zakona o kojem Skupština mora da odluči”, naveo je Manojlović.

Kako je ranije saopštio, cilj peticije da se rijaliti program ograniči na tri sata, u periodu između 18 i 23 časa, kao i da bude uvedena obaveza emitovanja dečjeg kulturnog programa.

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti održali su pre pet dana performans ispred REM-a, na kojem su pozvali građane da u što većem broju potpišu peticiju za ograničavanje emitovanja rijaliti programa.

Podsetimo, u izveštaju Službe za nadzor REM-a, koji je objavio Insajder, između ostalog piše da su rijaliti programi kod pojedinih komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom činili blizu 50 odsto ukupno emitovanog sadržaja. U isto vreme nijedna komercijalna televizija tokom prošle godine nije emitovala ni minut programa iz kulture.

Prema tom izveštaju, komercijalni nacionalni emiteri ne ispunjavaju ni minimalne uslove na koje su se obavezali prilikom dobijanja nacionalnih frekvencija, a samo tokom prethodne godine prekršili su zakon više od 12.000 puta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend