02. jul 2019.

Prigovor REM-u zbog eksploatacije dece na RTV Pink

Novosadska novinarska škola je podnela prigovor Regulatornom telu za elektronske medije, sa zahtevom da kazni i javno opomene RTV Pink zbog grubog kršenja dečijih prava i profesionalnih standarda u emisiji „Pinkove zvezdice“.

Na Televiziji Pink (nacionalna frekvencija za Srbiju) u noći između 28. i 29. juna 2019. emitovano je finale „Pinkovih zvezdica“, pevačkog takmičenja za decu. Finalno izdanje emitovano je uživo, a trajalo je pet sati, počevši od 22.00 pa sve do 03.00 narednog dana. Primoravanjem dece da se takmiče do duboko u noć, TV Pink je prekršila sledeće odredbe:

  1. Član 77 Zakona o javnom informisanju i medijima – Zaštita maloletnika – kojim se nalaže da medij u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika posebno mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, inetelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika;
  2. Član 68 Zakona o elektronskim medijima – Zaštita maloletnih lica – kojim se nalaže da emiter, bez obzira na saglasnost roditelja, mora da obrati posebnu pažnju prilikom učestvovanja maloletnika u programu, kao i da emiter u ovom pogledu snosi odgovornost za objavljeni sadržaj;
  3. Član 4. stav 5 Kodeksa novinara Srbije, kojim se novinari obavezuju na poštovanje i zaštitu prava i dostojanstva dece.

Napomenimo i to da je Kodeksom Deca i mediji koji je usvojio Odbor za zaštitu prava deteta članom 13. propisano da se detetu koje učestvuje u medijskom programu ne sme nametati uloga koja mu ne odgovora, a članom 9. da programi u kojima učestvuju deca treba da doprinose zdravom, uravnoteženom razvoju dece.

Smatramo da je TV Pink tokom više nedelja juna, sa kulminacijom u finalnom izdanju emisije „Pinkove zvezdice“ 3. jula, grubo prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima, Kodeks novinara Srbije i Kodeks Deca i mediji. Bez obzira na to da li su roditelji takmičara pristali na ovakve uslove snimanja, nedopustiv je pristup Televizije Pink kojim se deca primoravaju na učešće u programu do duboko u noć. Navedimo kao kontraprimer slično takmičenje evropskog formata – Dečiju Evroviziju, čiji je organizator Evropska radiodifuzna unija. Prethodnih godina je to takmičenje emitovano od 20 do 22 časa, ali su zemlje učesnice došle do zajedničkog zaključka da je ovaj termin neprilagođen deci, pa će Dečija Evrovizija od ove godine počinjati u 17 časova.

TV Pink se u više navrata hvalila izuzetnom gledanošću „Pinkovih zvezdica“, što svedoči o tome da ova emisija ima izuzetan komercijalni potencijal. „Pinkove zvezdice“ se zbog termina emitovanja ne mogu smatrati emisijom za decu, već rijaliti programom u kojem su deca glavni akteri. Uz to, takmičari se javno izlažu kritikama žirija, stvara se tenzija pred proglašenje takmičara koji napuštaju šou, a deca izvode pesme neprilagođene svom uzrastu.

Novosadska novinarska škola podnosi zahtev Regulatornom telu za elektronske medije da shodno svojim ovlašćenjima kazni i javno opomene TV Pink zbog grubog kršenja dečijih prava i profesionalnih standarda, definisanih Zakonom o javnom informisanju i medijima (2014), Zakonom o elektronskim medijima (2014) i Kodeksom novinara Srbije (2008).

U Novom Sadu,

1. jula 2019.

Novosadska novinarska škola

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend