07. dec 2020.

UNS i UNS na Kosovu: RTK da prestane sa etiketiranjem

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zabrinuti su što Javni servis Kosova nastavlja da u onlajn izdanjima prenosi tekstove koji nisu u skladu sa profesionalnim standardima, u kojima se iznose konstrukcije, etiketiraju pojedinci, a u poslednjem slučaju pokreće hajka na organizaciju za ljudska prava iz Gračanice zbog navodne „proruske propagande“ i „sakupljanja podataka protiv OVK“.

RTK je 4. decembra preneo tekst Gazete metro, a sutradan i na sajt RTK na srpskom jeziku pod naslovom „Gračanica finansira NVO koja prikuplja podatke protiv OVK“. U tekstu se konstruiše veza Centra za mir i toleranciju iz Gračance, koji se od 1999. godine bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda, kulturom i medijima, sa ruskom propagandom i on označava kao opasnost za optužene vođe OVK uz navođenje da su u beogradskom mediju svedoci zločina OVK pozvani da ovom Centru dostave svoja svedočenja.

U tekstu je zloupotrebljena vest da je Opština Gračanica dodelila ovoj nevladinoj organizaciji novac, bez navođenja da je novac dodeljen na konkursu za borbu protiv koronavirusa.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da se Centar za mir i toleranciju aktivno borio za osnivanje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku, što do danas nije ostvareno, iako je garantovano Ustavom Kosova.

UNS i UNS na Kosovu posebno su zabrinuti jer je sličan ovom i prošlogodišnji slučaj zloupotrebe sajta RTK na srpskom jeziku, kada je vređana i ponižavana novinarka „Sputnjika“ Brankica Ristić zbog čega su UNS i UNS na Kosovu tražili ostavku direktora i urednika RTK na srpskom. Tada su UNS i UNS na Kosovu, ali i javnost, saznali da srpska redakcija na RTK ne uređuje sajt na srpskom jeziku.

UNS traži od samoregulatornih i regulatornih tela na Kosovu da reaguju na medijske objave koje ugrožavaju sigurnost pojedinaca i organizacija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend