20. jul 2021.

UNS: Mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost

Udruženje novinara Srbije protestuje zbog objavljivanja snimaka najbrutalnijeg nasilja za koje je osumnjičena grupa Veljka Belivuka na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama najtiražnijih tabloida i poziva elektronske i štampane medije da poštuju zakon i Kodeks novinara Srbije:

Televizija Pink je u nedelju 18. jula je u emisiji u kojoj je gostovao ministar policije Aleksandar Vulin emitovala fotografije unakaženih ljudskih tela zajedno sa osobama koje su osumnjičene za te zločine. Isti sadržaj objavljuju najtiražniji dnevni listovi Alo, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Objektiv na naslovnim stranama.

UNS podseća da je objavljivanjem takvog sadržaja prekršen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga koji je doneo REM i član 4 Kodeksa novinara Srbije koji ne dopušta objavljivanje sadržaja koji može da uznemiri javnost i propisuje pravo na poštovanje dostojanstva žrtve.

UNS podseća da nije prvi put da televizije sa nacionalnom frekvencijom i dnevni listovi objavljuju snimke brutalnog nasilja u toku i nakon gostovanja predstavnika vlasti u medijima što se desilo i kada se predsednik Srbije 6. marta ove godine obratio građanima u živom televizijskom prenosu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend