19. jul 2021.

Članica REM najavila prijavu protiv Pinka zbog slika osakaćanih žrtava Belivuka

Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović najavila je da će podneti prijavu protiv televizije "Pink", na kojoj je u nedelju uveče, u udarnom terminu, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prikazao fotografije osakaćenih tela žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Foto: Medija centar Beograd

Popovićeva ističe da je gnusno da se tako nešto prikazuje na televiziji.

„Objavljene fotografije bile su stavične i mislim da bi trebalo da se reaguje, ali sudeći po onome kako je sve prošlo prvi put u martu, kada se ta metodologija uvela na javnu scenu, ne očekujem reakciju. Ja ću napisati prijavi, ali ne očekujem neku ozbiljnu reakciju. Mislim da je problem što su prošli put izostale dve ozbiljne reakcije, na osnovu čega je moglo da se nasluti da će stvari dalje da eskaliraju. Najpre, pravosuđe nije reagovalo, dok sa druge strane REM nije smatrao da se tu radi o zakonskoj povredi, koja bi tražila da se izrekne neka sankcija televizijama“, kaže za Nova.rs Popovićeva.

Ističe i da ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u jednoj uređenoj državi.

„Mora da se reaguje, po zakonima. Da smo mi uređena država ne bismo dolazili u situaciju da reagujemo, jer do toga ne bi dolazilo. Mora da se predupredi, ali time što smo mi prošli put otvorili Pandorinu kutiju, to sad može da se radi bilo kad – bilo ko i na bilo kom nivou. A kao što vidimo, to se radi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Ovo je, blago rečeno, gnusno. Ja ću danas da napišem i podnesem prijavu“, dodaje Popovićeva.

Podsećamo, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović je i nakon konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića na koje su prikazane odsečene glave navodnih žrtava kriminalne mafije, ukazala da su tada povređene odredbe člana 50 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 21 Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti pružanja medijskih usluga.

„Neki su povraćali od fotografija“

Inače, ministar policije Aleksandar Vulin je u jučerašnjoj emisiji, koja se prikazivala uživo na TV Pink u udarnom terminu, pustio nove uznemirujuće fotografije masakriranih tela žrtava klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Fotografije su prikazane samo nekoliko meseci nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić isto to uradio.

Koliko su jezive fotografije govori i sama izjava ministra policije, koji je istakao: „Neki su povraćali, odbijali da gledaju, neki su rekli da to nije istina“, rekao je Vulin, a zatim dodao da su „povraćali i oni koji su te zločine počinili“.

Ipak, ni to ga nije odvratilo da na televiziji prikaže fotografije, i pored činjenice da su ranije majke nestalih muškaraca molile nadležne institucije da ne objavljuju i ne produbljuju bol porodicama.

Grupa Veljka Belivuka uhapšena je početkom februara ove godine u velikoj akciji MUP i BIA, sumnjiče se za teška krivična dela, među kojima su ubistva, iznude i otmice. Sa Belivukovom grupom vezuje se nestanak više od 15 muškaraca u proteklih nekoliko godina.


Video prilog nova.rs

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend