20. jul 2021.

Jovanović: Uznemirujuća izjava Zekić o „edukativnom karakteru“ fotografija

Novinarka Jelka Jovanović rekla je da je izjava predsednice Regulatornog tela za elektronske medije Olivere Zekić da su fotografije zaklanih ljudi, koje je ministar unutrašnjih poslova Alaksandar Vulin pokazao u živom tv programu "edukativnog karaktera", uznemirujuća, "kao i prizori čije prikazivanje ona podržava".

Jovanović, koja je i članica Saveta za štampu, kazala je da tvrdnja da su fotografije stravičnih zločina „edukativnog karaktera“ protivreči zdravom razumu, medijskom pravu, „a posebno praksi koju bi telo koje Zekić vodi moralo da kontroliše i sancioniše takav program“.

„Suprotno je i Kodeksu novinarske profesije, što bi Zekićka kao nekadašnja novinarka morala dobro da zna. Ni međunarodni, ni domaći standardi ne dozvoljavaju praksu koju su uveli tabloidi, tabloidne televizije i tabloidni političari u Srbiji, a koju izgleda podržava i REM ili bar većina u tom telu“, ocenila je urednica dnevnog lista „Danas“.

Po njenim rečima, Zekić kao državna funkcionerka bi trebalo da zna šta za sudski proces znači iznošenje dokaznog materijala u javnost dok traje istraga.

„I, naravno, da predsednik Srbije i ministar policije ne mogu biti uključeni u istragu i upoznati s njom, a posebno da o detaljima ’informišu’ javnost. Kao ni mediji koji su u nadležnosti REM“, istakla je Jovanović.

Ili će možda gospođa Zekić, dodala je Jovanović, kad prođe letnja pauza REM, otići korak dalje i sem na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem predložiti da se „edukativni materijal“ uvede makar fakultativno i u obrazovni sistem?

„I to od vrtića, da bi ‘edukacija’ bila što uspešnija“, rekla je Jovanović.

Na pitanje kako komentariše objavljivanje fotografija zaklanih ljudi u dnevnoj štampi, Jovanović je kazala da današnje naslovnice tabloida idu korak dalje od Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, TV Pink i Olivere Zekić eksplicitnim porukama dostupnim ne samo širokoj javnosti, nego i najmlađima.

„Prorežimski mediji su učinili besprizornu zloupotrebu kriminala u politčke i partijske svrhe“, naglasila je Jovanović.

Naglasila je da to što i najviši državni funkcioneri „besramnom“ propagandom zloupotrebljavaju medijski prostor nije, niti sme biti opravdanje da na isti način postupaju i oni koji su, poput REM i njegove predsednice, zaduženi da regulišu isti taj medijski prostor.

„Naprotiv – njihovo je da štite javni prostor od takvih zloupotreba“, zaključila je novinarka Jelka Jovanović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend