26. nov 2022.

UNS: Nekritičko objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića može da ugrozi bezbednost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da je objavljivanje delova knjige Zvezdana Jovanovića osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića u Informeru, u kojima se paušalno vređaju i napadaju mediji Insajder i produkcija B92 i njihovi sadašnji i nekadašnji urednici Brankica Stanković i Veran Matić neprihvatljivo i može ugroziti njihovu bezbednost.

Informer je u tekstu „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“ objavio delove knjige „Vučje staze“, autora koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije.

U tekstu se navodi i citat: “Plasirajući godinama razne ogavne serijale, tipa „Insajder“, „Dosije“, „Jedinica“ i slično iz Soroš-Matić produkcije, pokušavaju da operu spregu DOS-ovih „korisnih idiota“ sa vođama “surčinsko-zemunskog“ kriminalnog klana. Međutim, sve te njihove laži sam razotkrio i potkrepio dokazima koji su godinama držani po fiokama i arhivima državnih institucija.”

UNS upozorava na sve učestaliju pojavu da se u pojedinim medijima citiraju tvrdnje i izjave osuđenih za teška krivična dela bez neophodne novinarske pažnje.

Neprofesionalno je medijski sadržaj zasnovan na tvrdnji da svako ima svoju istinu, a „optuženi i osuđeni pravo da se brane lažima“ nekritički objavljivati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend