28. dec 2022.

UNS: Neprihvatljivo etiketiranje novinara od političara, kao i međusobno obeležavanje novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog etiketiranja novinara i medija od strane predstavnika vlasti, ali i međusobnih obeležavanja novinara, kao što je bio slučaj u vanrednoj emisiji televizije Pink u nedelju, 25. decembra.

U toj emisiji, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji, narodni poslanik Vladimir Đukanović označio je novinare Junajted medije kao glavne aktere medisjke kampanje protiv Srbije. U emisiji se moglo čuti i da su to „ pro Kurti mediji“, a takvo etiketiranje došlo je od strane urednika jednog tabloida.

UNS upozorava da ovakvi javni nastupi, posebno na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika.

Ujedno, ovo je klasičan vid zloupotrebe nacionalne frekvencije kao javnog dobra, za obračun sa  novinarima i širenje panike i straha u javnosti.

UNS ističe da mediji ne smeju da budu u službi bilo koje politike već isključivo da se rukovode činjenicama i proverenim informacijama, kako bi jedino služili svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima i blagovremeno i istinito ih obaveštavali.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend