03. okt 2022.

(VIDEO) U Novom Sadu protest zbog medijske promocije silovatelja: Čuvari porodice, gde ste licemeri?

Protest zbog intervjua koji je tabloid Informer objavio sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem održan je večeras i u Novom Sadu.

Oko 200 mahom mladih aktivistkinja okupilo se u 18 časova na Trgu slobode, u organiziciji neformalne grupe „Ženska solidarnost“.

Okupljeni građani su nosili transparente sa natpisima „Nisi sama“, „Čuvari porodice, gde ste licemeri?“, „Nije Informer, nego je narod“, „Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva“ i slične, uglavnom upućene protiv redakcije tabloida Informer.

Organizatori su poručili da je ovo „samo početak“.

„Silovanje je jedan od najvećih problema u Srbiji koji se stalno zanemaruje. Ljudi to ne primećuju. Ovim počinjemo jednu novu eru kojom želimo da podstaknemo to da silovanje ispluta iz vode, da se pokaže koliki je to problem i koliko je žena ali i muškaraca zapravo silovano u Srbiji“, kazala je jedna od organizorki protesta Iori Vukotić.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra ocenila je za Autonomiju da je važno da se ovakvi protesti dešavaju s obzirom na „štetu koja je načinjena ovim intervjuom“.

„Šteta je načinjena i po žene koje su direktno preživele seksualno nasilje od strane ovog višestrukog silovatelja, ali i po sve druge žene koje se poslednjih dana bave sopstvenim strahom i osećajem nebezbednosti u javnom prostoru. Počele su da prave taktike kuda da hodaju i šta da nose u džepu. To je bezobrazluk dozvoliti da osuđeni silovatelju govori takve stvari u javnom prostoru“, rekla je Pavlović.

Podsetimo, tabloid Informer objavio je na svojoj internet stranici u sredu, 28. septembra video intervju sa višestrukim osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem a sutradan je ovaj razgovor izašao i u štampanom izdanju ovog medija. Milošević je u intervjuu do detalja pričao kako je silovao žene i „savetovao“ ih kako da se ponašaju ako ih on napadne.

Intervju su osudila novinarska udruženja, nevladine organizacije i veliki broj građana, nakon čega su usledili protesti ispred redakcije Informera u Beogradu.

Demonstrantkinje traže da tabloid povuče ovaj intervju koji se i dalje nalazi na njihovom Jutjub kanalu i broji gotovo pola miliona pregleda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend