31. dec 2020.

Voditeljka RTS-a nameštala pitanja Dačiću

Gaf ili sabotaža, odnosno, kako je snimak neformalnog razgovora u studiju dok su na televiziji emitovane reklame pušten u program, pitanje je na koje samo nadležni na RTS-u imaju odgovor, ali ne žele da ga objave.

U svakom slučaju, snimak reprize emisije „Četvrtkom u devet“, gde se tokom pauze za reklame vidi kako razgovaraju novinarka Nada Gogić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izazvao je veliku pažnju javnosti, niz negativnih reakcija ali i ogolio način na kojim se novinarstvom bave „kolege“ sa javnog servisa – pristrasno, uz pripremljena pitanja na koje sagovornik bira da li će da odgovori.

Voditeljka je u pauzi, koja je emitovana u reprizi, gosta upitala: „Hoćeš…? Imam sad o ovome, pa da nastaviš o Zorani i Bajatoviću“, a Dačić joj na to odgovara: „Neću bre, kakav Bajatović“.

„Ajmo onda Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu. Đilasa ako hoćeš pomeni“, sugerisala je voditeljka RTS-a uz osmeh Dačiću, a on je dodao: „Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo uopšte večeras“.

Gogić je kazala: „Nisi, ali Tadića jesi“, i opet prasnula u smeh, a zatim se Dačić nadovezao rečima: „Ko je, bre, Đilas? Da ti kažem jednu stvar. To su, bre, amateri“, a zatim je nestalo zvuka.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas kaže za Danas da je ovim snimkom dokazano ono što govorimo godinama – da je javni servis „otet od strane Vučićevog režima“ i pretvoren u propagandnu alatku „kojom se uništavaju životi ljudi i obmanjuju građani“.

– Zato nikada nisam dobio priliku da odgovorim na sate i sate napada i laži koje su na RTS-u izgovorene o meni. Novinari informativne redakcije RTS-a uključili su se u političku borbu protiv mene ali i svih koji drugačije misle, pa nagovaraju i podsećaju političare iz vlasti da me pomenu ako sami zaborave da to učine. Zato tražimo suštinske promene koje će omogućiti profesionalnim novinarima da uđu na RTS i objektivno izveštavaju o svemu što se u našoj zemlji dešava. Jednostavno rečeno, tražimo da istina uđe u RTS – ističe Đilas.

Na pitanje da li misli da je snimak slučajno pušten u javnost, ili da je reč o sabotaži unutar Javnog servisa kaže da o tome „ne misli ništa“.

Sa druge strane, direktor fotografije RTS-a Vasko Vasović uveren je da je reč o grešci.

– Ne može da se desi takva sabotaža u RTS – u. To je apsolutno nemoguće u atmosferi straha od odmazde i gubitka posla. Zaista niko ne bi rizikovao tako nešto. Evidentno je da su greškom, umesto reklame, pustili povratni ton iz studija. Dok su shvatili šta se dešava, prošao voz. Blam je već nepovratno otišao u javnost. Takvih grešaka će biti sve više, jer je RTS u stanju potpunog i tehnološkog i kreativnog rasula. Ovo su neminovne posledice takvog stanja. Skrenuo sam pažnju i Upravnom odboru na to, ali nisu razumeli – naglašava Vasović za Danas.

Voditeljka emisije „Četvrtkom u devet“ Nada Gogić juče nije odgovarala na pozive i poruke Danasa. Ni Ivica Dačić nije bio raspoložen da govori za naš list o snimku emisije koji je pušten u javnost.

Antonela Riha, novinarka sa dugogodišnjim televizijskim iskustvom, kaže za Danas da niko sa izvesnošću ne može da kaže šta se zaista desilo i kako je sporni snimak dospeo u javnost, ali napominje da se njoj tako nešto nikada nije desilo, niti da zna za sličan slučaj.

– U reprizi se uvek vodi računa o pauzama koje se emituju u premijernom programu. To se uvek seče, prethodno obeleži i oni koji rade u realizaciji programa obično puste džingl, pa se nastavi program koji je emitovan posle reklama. Da li je u pitanju greška ili nekakva „diverzija“, ne znam, ali je svakako nešto što je potpuno neuobičajeno, naglašava Riha.

Ona dodaje da je i potpuno uobičajeno da novinar i gost pričaju tokom reklama, ali da je ono o čemu su Gogić i Dačić pričali – potpuno skandalozno.

– Nećete da ćutite tokom reklama koje traju po nekoliko minuta. Čak i to što ste na „ti“ nije problem ako se sa nekim dugo znate, sve dok to nije u programu. Nije neobično ni što mu je rekla „pričaćemo o tome i tome“. Normalno je da sagovornik zna šta su teme, ali nije normalno da zna šta su pitanja, i da bira na koja će da odgovara a na koja neće. Za mene je to ključna stvar. Ključna rečenica je „Neću Bajataovića“. On nema pravo da hoće ili neće, već na pitanja mora da odgovori. I ne sme da ih zna unapred. Teme da, pitanja nikada – ističe Riha i dodaje da biranje šta će sagovornik da kaže a šta ne je osnovni problem u ovom intervjuu.

Amater

Osvrćući se na Dačićevu izjavu da je on „amater“, Dragan Đilas mu je poručio da će njega i aktuelnu vlast „amateri“ sledeće godine počistiti sa političke scene i poslati ih u prošlost. „Evo ja ti to obećavam. I tebe i Vučića i sve vas koji ste ovu državu pretvorili u nešto najstrašnije što niko od nas nije mogao da zamisli čak ni u vreme kada ste zajedno sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljem ovu zemlju vodili u ratove i sankcije i doveli je do toga da bude izbačena čak i iz Ujedinjenih nacija“, rekao je Đilas.

Lekić: Neprofesionalno po svim osnovama

– Neprofesionalno ponašanje po svim osnovama. Tehničke greške su pak zasenjene novinarskim i etičkim – ovako je za Danas novinarka Bojana Lekić prokomentarisala snimak neformalnog razgovora iz emisije koji je pušten u javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend