27. mar 2023.

„Vučićević od sebe pravi žrtvu, a još može da se predomisli i ne ode u zatvor“

Zbog uvrede na račun pojedinih novinara, glavni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević odlukom suda bio je dužan da plati 200.000 dinara kazne. Međutim, odbio je to da uradi, pa je kazna preinačena u zatvorsku. Vučićević sada tvrdi da je osuđen za verbalni delikt i da robiju ne može da izbegne.

Glavnom uredniku provladinog tabloida „Informer“ uručen je poziv da 3. aprila mora u Okružni zatvor.

Tokom poslednjeg u nizu gostovanja na nacionalnoj TV Happy požalio se svom domaćinu Milomiru Mariću: „Drugi osnovi sud u Beogradu… Na osnovu presuda tih i tih. Iz 2021. i 2023. godine. Nalaže mi se šta da donesem od lične higijene. Trajanje je šest meseci, to ovde ne piše. Dakle, Vučićević Dragan, od oca Joleta, osuđen i tako dalje“, pokazivao je Vučićević sudsko rešenje u TV emisiji.

Pa nastavlja da se jada i čita – osuđen je zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića.

„Navodeći da je sluga mafijaško-tajkunske hobotnice, šiptarski plaćenik i da obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš. Dakle, za ta tri tvita ja sam osuđen na šest meseci zatvora“, rekao je urednik Informera.

Pravni zastupnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Rade Đurić na osnovu dostupnih informacija konstatuje – reč je o osudi za krivično delo uvrede za koju zatvorska kazna nije predviđena.

Zatvor se određuje ukoliko osuđeni zatraži da se kazna preinači ili odbije da plati. Kako Vučićević sam u jednom momentu priznaje – po sredi je ovo drugo. Prvobitno mu je presuđeno da državi plati 200.000 dinara, što nije želeo da uradi.

„I onda, logično, sud pokreće postupak i onda u krajnoj instanci pojavljuje se službeno lice, policajac sa nalogom za sprovođenje u zatvor, pri čemu ste vi u svakoj fazi tog postupka zapravo obavešteni o tome. A to čak nije ni poslednja faza – vi u tom slučaju, kad dođe lice, može da vam se ostavi jedan kratak rok, u praksi se to dešava, da vi zapravo tu kaznu platite“, objašnjava Đurić.

Bez obzira na to, Vučićević nastavlja da tvrdi da mu je presuđeno za verbalni delikt, stvarajući iluziju da na robiju ne ide svojom voljom.
To propagira sa naslovnice glasila koje uređuje i u tekstu za koji kaže da je njegov „pretposlednji pred odlazak u zatvor“.

U njemu ni reči da je prvo odbio da plati kaznu državi. „Verbalni delikt, koji su još pre četiri decenije ukidali i borili se protiv njega, vraća se u Srbiju na velika, pravosudna vrata – ide se ovde i danas na robiju zbog izgovorene reči, čak i onda kada je ta reč sušta isitna“, piše Vučićević u svom tekstu.

Poenta je da se onaj koji je osuđen prikaže kao žrtva, tako Vučićevićevu odluku da ode na robiju i medijsku kampanju vidi pravnik Rade Đurić.

„Jedna ozbiljna zamena teza da se onaj ko je doživeo ozbiljnu uvredu prikaže kao neko ko zloupotrebljava sistem kao takav i da sistem kao takav i nije u krajnjem slučaju dobar. Da može da se zloupotrebi i da onaj ko doživi uvredu zapravo može da preokrene situaciju u svoju korist i da ga jednostavno zloupotrebi“, dodaje Đurić.

Urednik Informera je izdržavanje zatvorske kazne najavio ranije, kada je u podkastu Radio televizijie Srbije izjavio da će ići u zatvor 400 dana zbog toga što je „nešto napisao“ protiv novinara, Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića. Tada je rekao da ne želi da plati kaznu zbog tvita.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend