06. dec 2018.

Za kvalitetniju medijsku sliku o deci

Kako mediji izveštavaju o deci, koji su najčešći propusti koje tom prilikom prave, ali i kako da profesionalnije pristupaju osetljivim temama zaštite najmlađih u javnom govoru, glavne su teme seminara za novinare posvećog profesionalizaciji izveštavanja o deci koji će se održati sutra i prekosutra, četvrtak i petak, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Seminar će otvoriti Marko Nedeljković, predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) i profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka prof. dr Veselin Kljajić.

Nedeljković će predstaviti najnovije podatke istraživanja o medijskoj slici dece u Srbiji u 2018. godini koji govore o nezdravoj medijskoj klimi i senzacionalnom, negativnom i nezaiteresovanom pristupu medija problemima najmlađih.

Prof. dr Veselin Kljajić će govoriti o nalazima istraživanja koji pokazuju da, kada se izveštava o deci, dominira negativan sadržaj, raste intenzitet senzacionalizma ali paradoksalno sa time i prag naše tolerancije na nasilje, dok su profesionalni standardi na margini, kako je izjavio Kljajić.

– Ovo istraživanje pokazalo je i da intenzitet medijskog senzacionalizma raste. I kako taj intenzitet raste, tako mi dolazimo u jednu paradoksalnu situaciju da se naš prag tolerancije na nasilje, različite vrste zlostavljanja, nesreće i pogotovo vršnjačko nasilje podiže, a to onda znači i da se empatija smanjuje. To u daljoj konsekvenci znači da smo mi kao društvo „oguglali“ na te vrste sadržaja i više ih i ne doživljavamo tako dramatično koliko bi trebalo. To je veliki problem i to mora da se menja. Jedan od načina da se takvo stanje unapredi jeste senzibilizacija i dodatna profesionalizacija novinara koji izveštavaju o osetljivim društvenim grupama poput dece, objasnio je Kljajić.

U okviru seminara čiji je cilj upravo da obuči novinare kako da pristupe ovim temama, predavanja za kolege će održati Milorad Ivanović iz Dart centra za medije i trauma iz Njujorka sa temom „Kako intervjuisati decu koja su žrtve zločina ili akteri incidenata i kako izveštavati o deci u tekstovima i prilozima sa negativnom konotacijom“. Zatim će Lidija Tomić sa Dojče vele akademije govoriti o inovativnim načinima izveštavanja o deci i za decu. Drugog dana prof. dr Veselin Kljajić govoriće o značaju profesionalnih standardna prilikom izveštavanja o deci, ispred Saveta za štampu kolegama će se obratiti Gordana Novaković koja će predstaviti etičke standarde za izveštavanje, dok će Jadranka Milanović ispred UNICEF Srbija govoriti o dečijim pravima.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji sprovodi Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM), a koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu i ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Efikasnije kažnjavanje u elektronskim medijima

Nalazi istraživanja koje je UNICEF proteklih godina sprovodio sa Udruženjem novinara Srbije i sa regulatornim telom, pokazali su da je mnogo više prekršaja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima, kao posledica činjenice da su etički kodeksi samoregulativna akta, a ne zakonska regulativa, što znači da ne podrazumevaju izričite sankcije, krivične prijave i plaćanje kazni, kao što je slučaj sa elektronskim medijima. Ovo poslednje istraživanje je to i potvrdilo, predstavlja Jadranka Milanović ispred UNICEF Srbija, kao jedan od glavnih zaključaka.

CEPROM – A. P.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend