09. jul 2018.

Žarković: Poplava medija proizvođača privida

U borbi protiv lažnih vesti zadatak profesionalaca je da proveravaju informacije i ne obljavljuju one u kojima nije naveden izvor, izjavio je FoNetu glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković.

U serijalu razgovora Press Extra, posvećenih fenomenu lažnih vesti, Žarković je naglasio da bi pravac akcije trebalo da ide ka uozbiljavanju profesionalnog novinarstva.

Obaveza je profesionalnih medija da vesti proveravaju i ne nasedaju na laži, rekao je Žarković novinarki Andrijani Milaćević.

On podseća da su lažne veste postojale i u praistorijskim društvima, samo što u današnje vreme one mogu da izazovu paniku, strah, kao i političke turbulencije, zahvaljujući društvenim mrežama i ubrzanom protoku informacija.

Zadatak je profesionalaca da proveravaju stvari i da ne objavljuju vesti u kojima nije naveden izvor, ponovio je Žarković i ukazao na rezulatate analize tabloida u Srbiji, po kojima je 70 odsto njihovih vesti bez izvora.

„Oni sednu u redakciju i kažu ‘nemam ništa za danas, hajde da izmislimo nešto’ i to stave na naslovnu stranu“, ilustrovao je Žarković.

Oni izazivaju veću paniku i pometnju i stvaraju veću psihozu, jer imaju oblik zvaničnosti, smatra Žarković, naspram vesti nekog jurodivog, koji je poverovao da voda i metan mogu da se pomešaju.

Prema Žarkovićevom stavu, u periodu raspada Jugoslacvije bili smo izloženi većoj poplavi opasnih i ozbiljnijih lažnih vesti, 1988. i 1989. godine, potom i u vreme ratova…

Kako je naglasio, to su bile ozbiljne lažne vesti, koje su izazivale krv i pogibelj ljudi.

Ovo za sad ne ide u tom pravcu, ali se huška, predočio je Žarković.

U Srbiji je, prema njegovoj oceni, poplava medija proizvođača privida, koji su državno podržavani.

Pogledajte ko osvaja konkurse za sufinansiranje medija, kome vlast daje novac, oni su privilegovani na svaki način, smatra Žarković i predviđa da će oni još neko vreme imati vodeću ulogu.

Dok narodu ne dođe u glavu i shvati da Vučića neće niko da ubije i da nema raketa koje Srbe štite od nepravde celog sveta prema nama, zaključio je Žarković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend