20. apr 2016.

Kruševac: Kako su naprednjaci na kraju osvojili sve kruševačke televizije

Uvek sa gazdom: TV Plus neskriveno u službi naprednjaka

Uvek sa gazdom: TV Plus neskriveno u službi naprednjaka

Glavna TV zvezda u Kruševcu je potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić. On je tema tri pa i pet priloga u centralnim informativnim emisijama, a njegovim aktivnostima posvećeno je prosečno oko 15 minuta dnevnika RTK, koji traje između 25 i 30 minuta. Kroz Gašićeve izjave izveštava se i o događajima koji veze s njim nemaju: o ugovoru koji je potpisala Zorana Mihajlović, ugovoru s izvođačem radova na izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda, o mogućoj prodaji kruševačkog preduzeća, pa čak i o – Danima kalemara

U finišu predizborne kampanje regionalna Radio-televizija Kruševac Radoice Milosavljevića i Televizija Plus Bratislava Gašića više se ni ne trude da zadrže privid ravnopravne izborne trke. Medijsko vreme posvećeno Srpskoj naprednoj stranci na dnevnom nivou meri se satima; opozicija, uglavnom samo odabrana, pojavljuje se simbolično, a osim u kulturi i delimično u sportu, učešće gradskog rukovodstva u svim događajima i sve njihove aktivnosti obavezno su praćeni izjavama ili bar nabrajanjem prisutnih naprednjačkih funkcionera, poslaničkih i odborničkih kandidata.

Sve je dodatno dobilo na zamahu posle „velikog mitinga Srpske napredne stranke“, kako su danima unapred ove televizije najavljivale izbornu konvenciju naprednjaka na Trgu kosovskih junaka. I pokušaji Televizije Jefimija da u informativnom programu odvoji gradsko od stranačkog postepeno su se utopili u trend sveopšte stranačke prisutnosti.

NEDELJNO POPODNE

Na RTK je u nedelju 17. aprila emitovana repriza predizbornog programa „Razgovor s povodom“ sa Biljanom Dačić, kandidatkinjom za odbornicu na listi SNS-a (45 minuta), specijalna emisija „Vučić u Kruševcu“ sa izmontiranim govorima Vučića i Gašića sa mitinga, te Gašićevim izjavama raznim drugim povodima (30 minuta), reklamni film o investicijama SNS-a u gradu (15 minuta), predizborno predstavljanje Samostalnog DSS-a sa gostom Andrejom Mladenovićem (45 minuta) i integralni jednosatni snimak predizbornog mitinga SNS-a (60 minuta). U međuvremenu, u dnevnicima su emitovani prilozi o ostalim aktivnostima kruševačkih naprednjaka.

Napredna programska šema

Za predizbornu promociju SNS-a na Radio-televiziji Kruševac otvorene su sve emisije: od jutarnjeg programa – u kojem gostuju direktori javnih preduzeća i ustanova iz redova SNS-a, te predsednici mesnih zajednica ili gradski funkcioneri, članovi SNS-a i koalicionih partnera – preko popodnevnih emisija (na primer o zdravlju, sa lekarima naprednjačke izborne liste), do večernjih izbornih termina, kada uglavnom gostuju predstavnici naprednjaka iz Kruševca i iz drugih opština Rasinskog okruga, ponekad iz Samostalnog DSS-a ili SNP-a, sa kojima su u koaliciji.

Tako je, na primer, Dragana Barišić, kandidatkinja SNS-a za poslanicu i poslanica u prethodnom mandatu, u proteklih desetak dana četiri puta bila na programu RTK: najpre sama u jednom 45-minutnom predizbornom terminu, potom u repriznom izdanju tog gostovanja, potom u emisiji o zdravlju (u društvu još jedne naprednjačke kandidatkinje za poslanicu, direktorke Doma zdravlja i članice SNS-a i kandidata za odbornika SNP-a), a potom su svi oni ponovo gostovali u predizbornom predstavljanju zdravstvenog programa koalicije Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje.

Neizbežan: Potpredsednik SNS-a, zvezda kruševačkih televizija

Neizbežan: Potpredsednik SNS-a, zvezda kruševačkih televizija

Zasad su gledaoci u predizbornim terminima, ali u neuporedivo kraćim prilozima, mogli da vide još i kruševačke socijaliste i predstavnike liste Za Kruševac – Miodrag Đidić. Ova lista, inače, na lokalne izbore izlazi kao grupa građana, a zapravo je proistekla iz stranke Zajedno za Srbiju, koja na republičke izbore ide u koaliciji sa Demokratskom strankom. U Kruševcu, međutim, sa demokratama nisu u dobrim odnosima, i to je nezaobilazna tema u njihovom predizbornom predstavljanju. Na TV Plus jedan termin bio je odvojen za gostovanje Čedomira Jovanovića, dok su svi ostali bili rezervisani za predstavnike SNS-a.

STRANAČKE ZASTAVE SA TV TERASE

Miting Srpske napredne stranke održan je u Kruševcu u subotu 16. aprila. Organizovan je na centralnom gradskom trgu ispred zgrade Doma sindikata. Na poslednjem spratu te zgrade smeštene su prostorije Radio-televizije Kruševac, a sa terase koja pripada ovoj medijskoj kući posmatrači su tokom mitinga mahali stranačkim zastavicama.

Nek’ vijore: Stranačke zastave na terasi RTK

Nek’ vijore: Stranačke zastave na terasi RTK

Bratislav Gašić – čovek na svakom mestu 

Ipak, glavna zvezda informativnih TV programa jeste potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić. Bivši ministar odbrane tema je tri pa i pet priloga u centralnim informativnim emisijama, što u izbornom bloku, što van njega, a njegovim aktivnostima posvećeno je u proseku oko 15 minuta dnevnika Radio-televizije Kruševac, koji traje između 25 i 30 minuta. Taj sadržaj sada je mnogo vidljiviji i na portalu ove medijske kuće.

Na sve tri lokalne televizije prenose se predizborni mitinzi Srpske napredne stranke iz drugih gradova

Kada je Zorana Mihajlović, kao ministarka energetike i potpredsednica Vlade, u Kruševcu potpisala ugovor sa KFW bankom o izradi studije o upravljanju čvrstim otpadom, RTK je o tome izvestila kroz izjavu Bratislava Gašića. I informaciju o ugovoru sa izvođačem radova na izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda, koji je potpisao direktor „Vodovoda“ (inače kadar SPS-a), gledaoci su dobili od potpredsednika SNS-a.

O tradicionalnim Danima kalemara u jednom kruševačkom selu RTK je informisala kroz prilog o Gašićevoj poseti toj manifestaciji. Pismo o zainteresovanosti kompanije „Tatra“ za kupovinu imovine kruševačkog preduzeća „14. oktobar“ u dnevniku RTK zabeleženo je kroz isečak gostovanja Bratislava Gašića na toj televiziji prethodne večeri.

I na TV Kruševac i na Televiziji Plus prilozi o aktivnostima SNS-a, a posebno potpredsednika Gašića, često se repriziraju u informativnim emisijama narednog dana. Na TV Plus je čitave protekle nedelje u petominutnoj emisiji „Razgovor s povodom“, koja je na programu svakog dana posle centralne informativne emisije, ponavljana stranačka izjava Nikole Selakovića koju je dao prilikom njegove ministarske poste Kruševcu.

TV Plus se i dalje razračunava sa opozicionim liderima, uglavnom sa Bojanom Pajtićem, kroz nepotpisane komentare koji nose špicu „Informacija PLUS“, samo su sada u komentar umontirani i delovi izjava Vučića i Gašića izvučeni iz njihovih govora. TV Plus inače nema sajt, ali redovno ažurira svoju Fejsbuk stranicu.

O MEDIJIMA – BEZ MEDIJA

Krajem prošle nedelje u Kruševcu je u organizaciji Građanskih inicijativa i uz podršku NUNS-a i Cenzolovke organizovan okrugli sto o medijskim slobodama, primeni medijskih zakona i bezbednosti novinara. Pozivu za učešće su se, uz predstavnike nekoliko nevladinih organizacija, odazvale samo novinarke redakcije lokalnih novina Grad i portala krusevacgrad.rs.

Pala knjiga na dva slova

Na Televiziji Jefimija, koja je tokom čitave kampanje uspevala da održi kakav-takav balans i izveštava objektivno, prilozi su malo jasnije podeljeni na redovne i izborne, a u večernjim predizbornim predstavljanjima nešto više prostora pripalo je listi Za Kruševac, predstavnicima koalicije SPS–JS, ali ne i ostalim izbornim listama. Ipak, na sve tri lokalne televizije, na TV Plus i Jefimiji češće nego na RTK, prenose se predizborni mitinzi Srpske napredne stranke iz drugih gradova.

TV Plus se i dalje razračunava s opozicionim liderima, uglavnom sa Bojanom Pajtićem, kroz nepotpisane komentare koji nose špicu „Informacija PLUS“

Nijedna od tri televizijske kuće ne prati konferencije za novinare opozicionih stranaka, a neretko ni konferencije koalicionih partnera SNS-a. Tako je prošle nedelje konferenciji SDPS-a prisustvovao samo novinar portala krusevacgrad.rs. Zajedničku konferenciju opozicionih stranaka povodom napada na njihove aktiviste i medijske blokade propratili su dopisnici nacionalnih medija i novinari portala krusevacpress.com. Prava je ironija to što se izveštaj kojem je prisustvovalo dvoje novinara pre svega odnosio na „medijsku blokadu“, na koju se žalila kruševačka opozicija.

U međuvremenu, portal Kruševačka pobeda nastavio je da prati samo Srpsku naprednu stranku.

U potrazi za medijskim prostorom u Kruševcu opozicija se uzda u društvene mreže, a ovdašnje demokrate izdale su i dva primerka sopstvenih novina.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend