20. apr 2016.

Čačak: Mediji u službi bitke za gradonačelnika

Čekam te u nedelju: Kandidati Boško Obradović i Velimir Ilić u udarnom terminu

Čekam te u nedelju: Kandidati Boško Obradović i Velimir Ilić u udarnom terminu

Naprednjački kandidat za gradonačelnika Čačka Milun Todorović našao se u glavnoj ulozi emisije „Moj život, moja priča“ TV Telemark, koja je do sada donosila neobične, često teške i dramatične životne i ljudske ispovesti široj javnosti uglavnom nepoznatih osoba. Autorka u uvodu objašnjava da joj je ideju za emisiju dala jedna sugrađanka koja „nije želela pred kamere“

Svi medijski i stranački resursi u Čačku stavljeni su u službu lokalnih izbora, pošto se u ovom gradu očekuje do kraja neizvesna borba između trojice glavnih pretendenata na funkciju gradonačelnika: Velimira Ilića (Nova Srbija), Miluna Todorovića (SNS) i Boška Obradovića (Dveri). Sudeći po izveštavanju lokalnih medija, republički izbori kao da se ne održavaju. I stranački prvaci koji su ovih dana pohodili grad na Moravi uglavnom su se fokusirali na promociju svojih eksponenata na terenu.

Obračun kod OK Korala

Čitava prethodna sedmica bila je u znaku pregovora o mogućem televizijskom okršaju trojice glavnih favorita u trci za gradonačelničku fotelju. Pokušaj da se utanači mesto i vreme duela delovao je farsično, pošto su protivkandidati jedni druge izazivali putem saopštenja za javnost.

Osim što ima više nego zadovoljavajući tretman na dve lokalne televizije, Milun Todorović kao da se pretplatio na naslovnu stranu nedeljnika „Čačanski glas“. Petu nedelju zaredom njegov lik krasio je naslovnicu ovih novina

Najpre je Boško Obradović na TV duel pozvao Ilića i Todorovića, da bi nekoliko sati kasnije to isto učinio Velimir Ilić. Sledećeg dana Milun Todorović prihvatio je Ilićev poziv da sa njim sučeli stavove u jednom od dva televizijska studija u gradu. Obradovića nije pominjao. Onda je Obradović iz priče izbacio Todorovića obrativši se ministru Iliću revolveraškim pozivom: „Čekam te u nedelju u TV duelu!“ Ilić je odgovorio da obračun sa zadovoljstvom prihvata. Kandidat SNS-a Milun Todorović, kao ubedljivo najneiskusniji takmac, u međuvremenu se elegantno izvukao, rekavši da „ne želi da se valja u političkom blatu“.

Konačno, došao je i taj dan. Nedelja 17. april, 21 sat uveče, TV Galaksija. Na levoj strani ekrana Obradović, na desnoj Ilić. Obojica sa hrpom papira ispred sebe. U sredini, umesto jedne od voditeljki koje su proteklih nedelja moderirale predizborni program, urednik TV Galaksija Nenad Nikolić. On je saopštio kako je cilj emisije da Čačanima pomogne da lakše donesu odluku za koga će glasati 24. aprila. Korektno je obavio svoj posao, ne „naginjući“ ni na jednu od suprotstavljenih strana.

Sasvim očekivano, kandidati Dveri i Nove Srbije razmenili su niz međusobnih optužbi na račun obrazovanja, ličnog bogatstva, početaka političke karijere itd. Ipak, u tom dugonajavljivanom dvoboju nije se čulo ništa što bi izlazilo iz okvira uobičajene političke komunikacije. Sve je bilo mnogo odmerenije nego kada je, zbog nedavnog istupa Velimira Ilića na istoj televiziji, morao da reaguje i REM.

Na TV Galaksija i dalje su ravnomerno zastupljeni SNS i NS, nešto manje Dveri, dok je praćenje ostalih učesnika u izbornoj trci svedeno na izveštaje o dnevnim događajima u okviru posebnog segmenta informativne emisije „TV informator“.

Moj život, moja priča

TV Telemark, koji je tokom čitave kampanje imao uravnotežen odnos prema svim strankama, počeo je tokom poslednje nedelje blago da favorizuje SNS i kandidata za gradonačelnika ove stranke Miluna Todorovića. Tako se ovaj dugogodišnji biznismen i novopečeni političar našao u glavnoj ulozi emisije „Moj život, moja priča“, koja je do sada donosila neobične, često teške i dramatične životne i ljudske ispovesti široj javnosti uglavnom nepoznatih osoba. Autorka u samom uvodu objašnjava da joj je ideju za emisiju dala jedna sugrađanka koja „nije želela pred kamere“.

„U vreme dok je još mogla svakodnevno da posvećuje manastire Ovčarsko-kablarske klisure čula je i priču o nekom sjajnom mladom čoveku koji je monahinjama jednog od manastira kupio izuzetno vrednu stvar. Naime, uvidevši da vremešno sestrinstvo manastira svakog jutra ručno mesi veliku količinu testa za hleb, poklonio im je najskupoceniju mešaonu kako bi im olakšao posao. Štedeći njihove dlanove za molitvu, ovaj čovek je srcem zagrejao sve one koji su čuli za ovu priču“, zaneseno kaže voditeljka emisije. Potom otkriva da je dobročinitelj „naš čovek, Čačanin, mlad i izuzetno uspešan, jedan od najboljih u svom poslu“, ali dodaje i da je bio „pravi podvig“ ubediti ga da govori o sebi.

Posle tugaljive muzike, konačno počinje i razgovor s naprednjačkim kandidatom za gradonačelnika. Kadrovi su snimani na gradskom kupalištu, u parku i firmi „Auto-Čačak“,  u kojoj je Todorović generalni direktor već 13 godina, kao i na stadionu FK Borac, u kom je krajem osamdesetih godina prošlog veka bio prvotimac. Todorovićeva životna priča bila je jedan od najjačih programskih aduta ove televizije.

„Dobročinitelj“ i „naš čovek“: Emisija TV Telemark posvećena kandidatu SNS-a Milunu Todoroviću

„Dobročinitelj“ i „naš čovek“: Emisija TV Telemark posvećena kandidatu SNS-a Milunu Todoroviću

Samo da je pluralizam 

U ponedeljak 18. aprila TV Telemark je prenosio i izbornu konvenciju naprednjaka iz hale u Atenici, gde su koncert održali „Leksington bend“ i trubački orkestar Dejana Petrovića. Punih pola sata pre početka prenosa u programu su emitovani isključivo spotovi pomenute folk-pop grupe. Na istoj televiziji kasnije je emitovan i prenos izborne konvencije Nove Srbije iz čačanskog doma kulture.

Sa druge strane, TV Telemark je prikazao i opširan intervju sa liderom DS-a Bojanom Pajtićem, kao i funkcionerom SRS-a Zoranom Krasićem – što je prava retkost u predizbornim programima lokalnih televizija.

Osim što ima više nego zadovoljavajući tretman na dve lokalne televizije, Milun Todorović kao da se pretplatio na naslovnu stranu nedeljnika „Čačanski glas“. Petu nedelju zaredom njegov lik krasio je naslovnicu ovih novina.

TV Telemark prikazao je i opširan intervju sa liderom DS Bojanom Pajtićem, kao i sa funkcionerom SRS-a Zoranom Krasićem – što je prava retkost u predizbornim programima lokalnih televizija

Kao da to menadžmentu i uredništvu nije bilo dovoljno, već je najveći favorit za novog gradonačelnika dobio čitave drugu i treću stranu. Na drugoj je njegova fotografija ispred sedišta firme „Auto-Čačak“, a na trećoj intervju na temu odnosa prema mladima. Todorović je zauzeo i gornju polovinu četvrte strane, zajedno sa svojom stranačkom koleginicom, ministarkom Zoranom Mihajlović.

Dva najčitanija čačanska informativna portala drže se do sada uspostavljenog kursa praćenja stranačkih aktivnosti. Iako izveštava o aktivnostima svih stranaka, ozonpress.net kao da je izgubio prepoznatljivu oštricu prema političkim akterima.

S druge strane, Glas Zapadne Srbije blago favorizuje SNS, ali ne može se reći da su druge stranke tendenciozno zapostavljene u izveštavanju ovog medija. Izuzetak je Nova Srbija, sa kojom je uredništvo na ratnoj nozi od samog početka kampanje.

Imajući u vidu koliki je ulog na stolu, žar s kojim su stranke i političari ušli u borbu za funkcije, ali i medijsku scenu, u drugim gradovima Srbije, čačanski mediji su relativno dobro obavili svoj deo posla. U uslovima pregrejane predizborne atmosfere makar su se trudili da amortizuju suprotstavljene apetite lokalnih moćnika i uticajnih političkih veterana, naviklih da pred njima drhti većina lokalnih urednika i novinara. U nekim situacijama lokalne televizije nisu se baš najbolje snašle, ali takvih momenata nije bilo previše i nisu bili dramatični.

Nakon izbora verovatno sledi novo prestrojavanje, pa će biti zanimljivo videti kako će se mediji postaviti u novonastalim političkim okolnostima.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga, lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? Tokom predizborne kampanje, o ovim temama za Cenzolovku pišu novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend