24. jul 2023.

Kako do informacija iz suda i tužilaštva

Bilo da radite na televiziji, u dnevnim novinama, nedeljniku ili istraživačkom centru, bilo da pišete o ekonomiji, politici, kulturi, pratite hroniku ili sport, može se desiti da su vam za potrebe priče neophodne informacije iz suda ili tužilaštva.

Foto: Pixabay

Tada treba znati ko poseduje tu informaciju i, još bitnije, kako je tražiti i doći do nje. U nastavku su neki od saveta koji vam u tome mogu pomoći:

Novinarsko pitanje

Ukoliko hoćete da brzo proverite da li se pred određenim tužilaštvom ili sudom u Srbiji vodi postupak protiv osobe na koju se odnosi vaša priča i zbog čega, pošaljite novinarska pitanja. Preko pitanja možete dobiti informacije kao što su pod kojim se brojem vodi određeni predmet (objasnićemo niže u tekstu zašto je on koristan), da li je tužilaštvo podiglo optužnicu u slučaju za koji se interesujete i slično.

Pre slanja pitanja pozovite portparola institucije i odgovore pokušajte da dobijete odmah tokom razgovora. Ako u tome ne uspete, tražite mejl adresu preko koje ćete se obratiti. Uvek napomenite koji je rok – do kada vam je ta informacija potrebna. Prednost novinarskog pitanja je upravo brzina, a mana to što institucija nije u obavezi da vam odgovori.

Neki od sudova poput Višeg suda u Beogradu preko svog mejla šalju i važna saopštenja i rasporede suđenja, pa ih možete zamoliti da se nađete na njihovoj mejling listi kako ne biste propustili nešto važno. Više javno tužilaštvo u Beogradu, na primer, razvilo je praksu da važna saopštenja šalje preko Viber grupe u kojoj su novinari, pa ako želite da budete u toj grupi pozovite ih i zamolite da vas ubace.

Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja

S druge strane, ako biste da sami „pročešljate“ dokumentaciju iz određenog postupka koji se vodi pred sudom ili tužilaštvom, nju tražite zahtevom za pristup informaciji od javnog značaja. Svaka institucija mora imati zaduženu bar jednu osobu koja postupa po zahtevima, a njen kontakt mejl možete pronaći istaknut na sajtu institucije ili u Informatoru o radu.

Zahtevom možete tražiti da izvršite uvid u prostorijama suda / tužilaštva ili da vam pošalju kopije dokumentacije. Ako do sada niste slali zahteve, klikom na ovaj link potražite formular koji treba da popunite i pošaljete instituciji. U zahtevu pokušajte da na jednostavan način objasnite koje informacije ili kopije dokumenata su vam potrebne.

Ako ne znate broj predmeta, kako se zovu ljudi u postupku ili samo imate njihove inicijale, a o tom slučaju se već pisalo u medijima, možete ubaciti link ka nekom od tih tekstova ili emisija u sam zahtev, kako bi osobi koja postupa bilo lakše da pronađe predmet.

Institucija ima rok od 15 dana da odgovori na zahtev, ali i mogućnost produžetka na 40 dana ukoliko je, na primer, zahtev obiman. Institucija mora da odgovori na zahtev, pa makar i odbila da vam dostavi podatke, što nije slučaj sa novinarskim pitanjima. Ukoliko odgovor izostane, možete se žaliti Povereniku za informacije od javnog značaja na ćutanje uprave. Ukoliko institucija odgovori, ali odbije da dostavi podatke, i tada imate mogućnost žalbe Povereniku, samo što se u ovom slučaju žalite na odluku, a ne na ćutanje.

Iz mog iskustva, sud i tužilaštvo često će odbiti da dostave dokumentaciju iz predmeta ukoliko taj postupak i dalje traje zbog, na primer, zaštite postupka. Zato se često za vreme trajanja postupka oslanjam na novinarska pitanja, a kada bude gotov, tražim uvid u ceo predmet i kopije dokumentacije. To vas, naravno, ne sprečava da zahteve šaljete i dok postupak traje.

Portal pravosuđa Srbije (Praćenje toka predmeta)

Slučaj o kojem pišete došao je do suda. Zanima vas šta je sve do sada urađeno i da li je presuda doneta. Ove informacije možete proveriti i preko interneta, bez zvanja i slanja mejlova. I to preko Portala pravosuđa Srbije (Praćenje toka predmeta).

Za pretragu morate znati neke osnovne podatke o predmetu kako biste uspeli da ga nađete. Potreban vam je broj predmeta i sud u kojem se on vodi. Kada odete na sajt, izaberite vrstu suda koji je vam potreban – da li su to viši ili osnovni sudovi, prekršajni ili apelacioni sud itd. Unesite tražene podatke i klikom na „pronađi“ izaći će vam informacije o tome da li je postupak rešen ili ne, o kršenju kog zakona je reč i koje su sve radnje do sada preduzete.

Ipak, ove informacije neka vam služe samo kao orijentir. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo jer se može desiti da sudija koji vodi postupak nije na vreme ažurirao predmet u bazi. Zbog toga, ako želite da koristite informacije sa tog sajta u tekstu, savet je da to ipak proverite sa sudom. Ovaj portal može vam biti koristan i prilikom slanja zahteva za pristup informacijama kao smernica za to šta je do sada u predmetu urađeno i šta od informacija možete tražiti.

Suđenje

Suđenja u Srbiji su javna (osim u određenim postupcima – kada su uključeni maloletnici i slično). Ako odlučite da pratite neko suđenje, imajte na umu da sudovi uglavnom ne dozvoljavaju snimanje u sudnici, pa morate brzo hvatati beleške. Tu ćete čuti odbranu, ali i stav tužilaštva, videti kako sudija reaguje na njihove predloge, ali i čuti šta je presuda na kraju postupka. O svemu tome možete brzo da izvestite.

Odlazak na suđenje je dobar iz još jednog razloga – tu možete upoznati one kojima se sudi i njihove advokate, oštećene i svedoke, a ti kontakti su značajni kada neki slučaj pokrivate temeljno.

U nekim sudovima novinari sede u istoj prostoriji gde se suđenje odvija, a u nekim poput Specijalnog suda (Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu) postoji odvojena soba sa ekranima na kojima ide prenos dešavanja iz sudnice i gde novinari mogu komotnije pratiti suđenje (stolovi za pisanje i kompjuteri).

I u tom sudu novinar može izabrati da ipak bude u publici. Ako se odlučite za to, videćete i zabeležiti atmosferu iz sudnice, ali verovatno nećete dobro čuti sudiju ili govornike kao kad sedite u press sobi.

Dešava se da su neke sudnice male i da ne mogu svi zainteresovani za praćenje suđenja da stanu u nju. Zbog toga uvek na suđenje dođite ranije, a pre toga proverite sa portparolom (ukoliko niste dobili raspored suđenja na mejl) kada će i gde biti održano to ročište.

Intervjui i konferencije za medije

Dobili ste i pregledali dokumentaciju, ali nešto vam je i dalje nelogično i nejasno. Opet imate pitanja. Možete ih poslati mejlom – tražite objašnjenja za konkretne postupke suda i tužilaštva i slično, ali možete tražiti i intervju sa određenim sudijom ili tužiocem. Intervju se uglavnom traži onda kada imate dosta pitanja ili želite da pričate o nekom slučaju ili temi detaljno. Ukoliko ne radite za televiziju, bilo bi dobro da intervju snimate diktafonom kako biste kasnije u priči sve precizno preneli.

Informacije o određenom slučaju možete dobiti i na konferencijama za medije. Tužioci i sudije u Srbiji ne drže često konferencije, ali kad se to desi može biti odlična prilika da dođete do novih informacija. Pitanje možete postaviti pred prisutnima – dok konferencija traje, ali možete sačekati i da se ona završi i prići sudiji ili tužiocu kako biste se predstavili, rekli na čemu radite i potencijalno ugovorili intervju ili postavili pitanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend