13. jul 2020.

Novinarski priručnik za digitalno doba

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i SHARE fondacija objavili su Novinarski priručnik za digitalno doba, koji pruža odgovore na neka od ključnih tehničkih i pravnih pitanja savremenog novinarstva u okviru medijske organizacije, ali i za samostalan novinarski rad.

Novinarski priručnik za digitalno doba daje analizu i korisne savjete za novinare kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, a obuhvata mnoge značajne i nedovoljno obrađene teme, poput digitalne bezbjednosti odnosno enkripcije, zaštite elektronske pošte, bezbjedne pretrage Internetom, ažuriranja softvera, kompleksnosti šifri, itd. Dio vodiča tretira i slobodu izražavanja i funkcionisanje online medija u digitalnom okruženju, aktuelnu medijsku regulativu u ovoj oblasti, nova etička pitanja, status novinara, opšta pravila o privilegijama i odgovornostima i samoregulaciju. Vodič akcentuje odnos medija i zaštitu podataka o ličnosti, zatim OSINT (Open Source Intelligence) a što se odnosi na pretragu, prikupljanje, analizu i korišćenje javno dostupnih i otvorenih podataka koji mogu biti korisni novinarima istraživačima. U tom kontekstu se objašnjavaju različiti aspekti pripreme i bezbjednosti, tehnike i alati naprednih pretraga, metapodaci i načini arhiviranja, itd.

Decentralizacija razmjene vijesti među građanima, od kojih je gotovo svaki tehnički dovoljno opremljen da može u trenutku da snimi, obradi i pošalje informacije na drugi kraj svijeta, postavila je novinarima težak izazov. Tako je nastala i nova logika stvaranja i obrade podataka, kao i novi parametri istraživanja koji važe na internetu. To je praćeno i različitim bezbjednosnim rizicima koji u tim uslovima nastaju. Istovremeno, informatička prostranstva omeđena su zakonskim normama koje bitno utiču na ulogu novinara u ostvarivanju javnog interesa. Stoga,  Novinarski priručnik za digitalno doba ima za cilj da novinarima olakša medijsko istraživanje i izvještavanje u javnom interesu.

Imajuću i vidu da postoje mediji koji svoj posao obavljaju na jezicima manjinskih naroda, vodič će uskoro biti preveden i na albanski jezik.

Vodič Novinarski priručnik za digitalno doba objavljen je u okviru projekta „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“, koji sprovode B film Montenegro, CGO, SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.  Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave Vlade Crne Gore.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend