07. mar 2018.

Seminar: Vlastima ne odgovaraju medijski pismeni građani

Medijska pismenost gotovo uopšte nije zastupljena u nastavnim sadržajima u osnovnim i srednjim školama, zbog čega su mladi ljudi u Srbiji izloženi daleko većoj mogućnosti manipulacije od strane medija, rečeno je danas na seminaru “Ljudska prava, diskriminacija i medijska pismenost” u Novom Pazaru.

“Građani moraju imati osnovna znanja i veštine iz oblasti medijskog obrazovanja, kako bi mogli donositi kvalitetne životne odluke, u svoju i u korist svog okruženja”, rekao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić rekao je da vlasti svesno ne žele da dozvole da se medijska pismenost uči u školama, jer im “daleko više odgovaraju medijski nepismeni podanici”, kako bi mogli lakše da manipulišu građanima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ranije je zahtevala da se medijska pismenost uvrsti u programe rada predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih institucija, kao i ustanova kulture.

Zahteve su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres (LP) i Asocijacije onlajn medija (AOM).

Seminar “Ljudska prava, diskriminacija i medijska pismenost” organizovali su Sandžački odbor za ljudska prava i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku OEBS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend