03. sep 2014.

Bombardovanje lažima

milan-ladevic 1Dok je naša uvažena koleginica Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije i urednica Politike, pisala svoj uvodnik u državnom listu, slušala je kako je nadleću „migovi“. I ja sam u sličnom problemu. Samo što se nisam naslušao aviona, već gomile gluposti.

U njenom ratu sa srpskom policijom, i to zbog toga što nije prva objavila da je ubica Luke Jovanovića Marko Milićev uhapšen u Kini, ostrvila se kao „mig“ na dnevni list Kurir. Dok je zajedljivo gledala u naš tanjir prepun informacija, iznela je nekoliko laži.

Prvo da smo mi specijalizovani za policijske ekskluzive i drugo da u MUP tako nagrađuju lojalne novinare u tabloidima preko kojih vode prljave ratove.

Iole prosečan poznavalac prilika zna odnos Kurira sa srpskom policijom, tako da su te kritike upućene na pogrešnu adresu. Ubeđen sam i da uvažena koleginica zna tu adresu na koju stižu zapisnici iz MUP. Zna da je taj list, faktički, ćerka-firma policije. A što tužna pisma tamo ne šalje, možemo samo da nagađamo.

Uz to, da ne podsećamo, kad smo jedini pisali o malverzacijama u vrhu MUP, svi drugi su ćutali. Ali zato, nepunu godinu kasnije, kad su svi ti načelnici smenjeni, u cenjenom državnom listu pokazali su veliku hrabrost pišući o njihovim mutnim poslovima. Za svaku pohvalu! Upravo je odgovor na prvu iznetu laž odgovor i na drugu. Po izveštavanju o stanju u srpskoj policiji jasno se vidi ko je lojalan, a ko ne. U detalje, ovog puta, ne moramo.

A to što oni nisu verovali svom pouzdanom izvoru kad im je javio da je uhapšen Lukin ubica, to je već stvar uređivačke politike Politike. Mi za to nismo krivi. Našim izvorima verujemo i zato smo brži, zato smo najbolji.

Ali ne brine mene to što je neko napao Kurir i naše novinare, koji imaju dobre i pouzdane izvore. Nije to ni prvi ni poslednji put da smo na udaru. Plaši me to što neko indirektno preti čelnicima policije da nikom drugom (čitaj Kuriru) ne daju informacije već samo Politici! A taj neko predstavlja dobar deo novinara Srbije, kroz UNS. E, to nije u redu!

Svi mi jedemo isti hleb, svi se mi takmičimo na istom tržištu, svi mi jurimo informacije. Neko je tu bolji, nego lošiji. Ponekad dobru priču ima i Politika a kad se to desi, mi ne pritiskamo nadležne institucije zbog toga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend