03. sep 2014.

MUP

ljiljana-smajlovic-novoKažu da Srbi najviše veruju vojsci i policiji. Dok ovo pišem, slušam „migove” koji nadleću Beograd. Izgleda da su konačno upalili, na Putinove akumulatore.

Lepo. Hvala srpskoj vojsci što nas čuva, ali lično bih se bolje i bezbednije osećala kada me ne bi obmanjivala srpska policija.

Čitalac se verovatno seća da se „Politika” tu skoro zamerila načelniku beogradske policije Veselinu Miliću. Gospodin Milić je smatrao da naš list nema pravo da dovodi u pitanje sporost njegove potrage za ubicom Luke Jovanovića u misterioznom „kantrimenu”. Kada se „Politika” usudila da mu javno postavi pitanja na koja su on i njegova služba odbijali da odgovore (kako je moguće da je policija lakše rešila ubistvo Tijane Jurić od zločina zabeleženog video-kamerom na Brankovom mostu), Milić je novinarki „Politike” uputio sarkastičnu poruku u kojoj se čudio njenoj drskosti da ga pita o stvarima od javnog interesa.

Njegova bahatost bila je obrnuto proporcionalna njegovoj kompetentnosti: uskoro smo saznali da je Miliću i njegovim kompanjonima vozač „kantrimena” ispred nosa šmugnuo, da su ga hapsili i određivali mu pritvor, doduše za drugo delo, a Milić je raspisao poternicu za Milićevim čitavih deset dana nakon što je osumnjičeni siledžija napustio Srbiju.

Ako mislite da je načelnik Milić posle toga pokazao neku nelagodu, grdno se varate. Naprotiv, odbio je da odgovara na pitianja novinarke „Politike” u vezi sa nastavkom istrage. I ne samo što nije odgovorio na njena pitanja, iako je to obaveza za koju dobija nadoknadu iz budžeta, nego je mladu koleginicu optužio da je „novi Milovan Brkić”.

Znate li ko je Milovan Brkić? Serijski kršilac svake profesionalne i etičke norme našeg zanata, u oštroj konkurenciji verovatno ipak urednik najprljavije štampane stvari u današnjoj Srbiji.

Gospodin Milić ne bira ni reči, ni mete svojih uvreda. Može mu se.

To smo razumeli juče, kada je njegov šef, gospodin Nebojša Stefanović, saopštio da je Milićev uhapšen u Kini. Saopštio je to svega tri sata posle najtiražnijeg srpskog tabloida, „Kurira”, specijalizovanog za policijske ekskluzive.

A znate šta je od svega najčudnije? „Politika” je u noći između petka i subote iz poverljivog izvora saznala da je Marko Milićev uhapšen u Kini. Naš pouzdani izvor želeo je da ostane anoniman, a mi nismo želeli da se poigravamo emocijama ljudi koji su saosećali s porodicom Luke Jovanovića. Tražili smo zvaničnu potvrdu, ali ministar Nebojša Stefanović bio je kategoričan: „Vaša informacija, nažalost, nije tačna”.

Ako se ne varam, premijer Srbije je seriju smena u srpskoj policiji pre par meseci obrazložio time da su policijske službe počele da se bave „same sobom, politikom i sve većim uticajem na medije”.

Nije rešio problem. Policajci i dalje spinuju kako im je volja. Misle da je informacija roba kojom nagrađuju lojalne novinare u tabloidima preko kojih vode svoje prljave ratove.

U policiji je, drugim rečima, ipak sve ostalo po starom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend