03. sep 2014.

Milanović nije došao na ročište – Bandićev odvjetnik: „Trebalo bi ga kazniti“

bandi__milanovicZagreb – Na Općinskom sudu u Zagrebu danas je, zbog nedolaska premijera Zorana Milanovića u svojstvu svjedoka koji se ispričao spriječenošću službenim obvezama, otkazano ročište u parnici u kojoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tuži HTV i traži 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je, tvrdi, oklevetao i uvrijedio.

Novo je ročište zakazano za 5. studenoga, a sutkinja Zorka Čačić Zagrajski, pod prijetnjom izricanja novčane kazne u iznosu od 2.000 kuna, pozvala je Milanovića da svoje službene obveze uskladi s obvezama suda.

„Milanović će uvijek biti zauzet pa bi ga se trebalo kazniti“, predložio je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik nakon što je sutkinja izvijestila da se Milanović ispričao službenom spriječenošću.

Bandićev pravni tim zamjera što se HTV ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih „sramotnih izjava“ što, tvrde, pokazuje kako se slažu s iznesenim mišljenjem.

Bandićev pravni tim zamjera što se HTV ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih „sramotnih izjava“ što, tvrde, pokazuje kako se slažu s iznesenim mišljenjem.

Odvjetnik HTV-a Emil Havkić pojašnjavao je kako je HTV „u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom“, pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija.

Bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo bi, kaže Havkić, protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova.

„Informacije koje je premijer iznio i podaci možda jesu oštri, ali definitivno se radi o relevantnoj osobi koja o njima ima saznanja budući da je MUP u okviru Vlade. Prema tome, novinari u slučaju objave intervjua, ako se ne radi o novinarskoj interpretaciji, nisu dužni provjeravati takve informacije“, ustvrdio je Havkić.

U tom slučaju javni interes daleko nadilazi eventualno pitanje zaštite osobnih prava, ističe Havkić i podsjeća da se premijerove izjave tiču javnog, a ne privatnog života tužitelja.

Milan Bandić novinarima je izjavio kako vjeruje u pravne institucije, a da je istina spora ali dostižna.

„Ovdje je riječ o mom ugledu, mojoj časti, o čistim rukama i uzdignutom čelu Zagrepčanina koji ovdje živi 40 godina. Ja nemam rezervnog grada, rezervne domovine i rezervnog poštenja. Ja sam Milan Bandić, imam uzor u dragoj majci i dragom Bogu, a ne u Zoranu Milanoviću ili bilo kome, a svako neka odgovara sukladno zakonu“, rekao je Bandić.

Novac će, kaže, uplatiti u humanitarne svrhe, no važnija od novca mu je moralna satisfakcija, „da radi i hoda ovim ulicama i za vrijeme svoje funkcije i poslije uzdignuta čela“.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava već je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji mora platiti Bandiću 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Osim RTL-a tužio je nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli Milanovićevu izjavu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend