13. jun 2014.

Gruhonjić: Medijska cenzura u Srbiji apsolutno postoji

dinko-gruhonjiC

Medijska cenzura u Srbiji apsolutno postoji, samo je pitanje koji ćemo eufemizam koristiti, izjavio je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić. Gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodina Gruhonjić je rekao da je u poslednje vreme u Srbiji popularan eufemizam autocenzura, jer novinari najčešće sami prekrajaju svoje tekstove da se na bilo koji način ne bi zamerili aktuelnoj vlasti. Povodom aktuelne društvene debate o cenzuri sadržaja pojedinih internet portala koji kritički pišu o aktualnoj vlasti, predsednik NDNV-a je upozorio da je ova pojava jako opasna i da može predstavljati veliku smetnju našoj zemlji tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

„Medije je nemoguće ugušiti, ma koliko nam se naši mediji sviđali ili ne. Neki mediji su izvestili o cenzuri pojedinih portala i zato je sve stiglo do OEBS-a i međunarodne zajednice koja sada reaguje. Ovo je nešto novo jer smo kroz javno zagovaranje i lobiranje u Briselu doveli slobodu govora u poglavlja 23 i 24 koja se tiču krucijalnih ljudskih prava. Ona se neće zatvoriti do kraja pregovora Srbije sa EU, jer su dva najteža poglavlja koja traju u kontinuitetu do pristupanja u EU i zato mogu biti ozbiljna prepreka u tom procesu“, kazao je predsednik NDNV-a.

Govoreći o eventualnoj ulozi predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u svemu tome, Gruhonjić je rekao da ne zna premijera nijedne države, koja je slična po demokratskim kapacitetima, koji bi priznao da on ili njegova partija učestvuje u cenzuri. „Tokom zimskih smetova na autoputu bili smo svedoci satiričnog videa čiji se autor rugao premijeru i koji je skinut i sa Jutjuba, a da se šef premijerovog internetskog hvalio da su to oni uradili. Video je vraćen tak kada je neko shvatio da se svaka cenzura na internetu vraća kao bumerang“, rekao je Gruhonjić.

Prema rečima predsednika NDNV-a, timovi koji cenzurišu portale misle da se razumeju u internet, ali se u suštini ne razumeju. „Mi smo nedavno imali najmanje dva takva slučaja. Prvi put sa pomenutim Feketićem, a drugi put o istraživačkoj priči o ćerki (guvernerke Narodne banke Srbije) Jorgovanke Tabaković. Nakon toga smo doživeli nezabeležen napad, pa čak i privremeno skidanje teksta sa sajta, a rezultat svega toga je bio da je popularnost sajta Autonomija enormno porasla“, konstatovao je Gruhonjić.

On je precizirao da je u prirodi medija da kritikuju svaku vlast i da ne vidi šta je tu sporno. „Ako vlast ne valja, u prirodi medija je da istraže ko vodi ovu vlast, kakvu stručnu spremu ili završen fakultet neki ministar ima. Naravno, ja ne bih sve medije svrstavao u isti koš, jer postoje tradicionalni mediji, koji su nalegli na rudu cenzure ili samocenzure. U tim medijima ne da nema kritičke reči, nego je nema ni u tragovima. To je ista matrica koju je koristio i Slobodan Milošević, samo što tada nije bilo razvijenog interneta“, ocenio je Gruhonjić.

Predsednik NDNV smatra da su mediji koji su uz ovu vladu bili i uz prethodnu. „Tako da je to jedno vrzino kolo, a mediji koji su kritikovali Tadića, sada kritikuju Vučića. Cenzura se razvija geometrijskom progresijom i ovo nije ništa novo samo je sve luđe i luđe. Ova vlast je samo preuzela recept prethodne, jedino se stvar ubrzava, postaje luđa i svemu tome ne vidimo kraj. Svako želi da stavi medije pod kontrolu, ali je neprirodno za medije da nalegnu za to. U tom momentu vi prestajete da budete mediji i postajete nečije propagandno glasilo. Prevashodno je problem u nama, u nedostatku solidarnosti i hrabrosti“, rekao je Gruhonjić i dodao da nakon najnovijih zbivanja Srbija više neće beležiti pozitivan skok u slobodi govora.

Govoreći o stavu Ministarstva kulture i medija po pitanju cenzure, Gruhonjić je rekao da od ministarstva samo očekuje dobru saradnju, ali ne i da stane na stranu medija u ovakvim situacijama. „Srbija tek treba da postane demokratsko društvo i tek trebamo da se naviknemo da se ne vređamo ako kritikujemo nekog ministra u Vladi Srbije. Mi za 14 godina ne možemo da nadoknadimo nešto što su drugi gradili vekovima, jer i u njima postoji društvena debata o temama kao što je preteći fašizam. Mi smo infantilno društvo u demokratskom smislu i to nije ništa loše i samo treba da se naviknemo na slobodu govora i kritike na račun drugog“, zaključio je Grohonjić.

Za originalni tekst na sajtu RTV kliknite ovde

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend