13. jun 2014.

OEBS o slobodi medija i govoru mržnje na Kosovu

osceŠef Misije OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlumberže i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović otvorili su danas u Prištini regionalnu konferenciju na temu kako odgovoriti na slučajeve govora mržnje a ne narušiti slobodu izražavanja.

Na OEBS-ovoj jednodnevnoj konferenciji učestvovalo je više od 50 novinara, pravnih stručnjaka, predstavnika civilnog društva i institucija iz Zapadnog Balkana koji su razmatrali pravne uredbe i iskustva primenjena u regionu u naporu da se govor mržnje umanji.

Aktivno učešće civilnog društva i odgovarajući odgovori institucija ključni za suzbijanje govora mržnje…

Oni su, kako je saopšteno iz OEBS-a, istakli da su aktivno učešće civilnog društva i odgovarajući odgovori institucija ključni za suzbijanje govora mržnje, uključujući i govor mržnje na internetu.

– Govor mržnje može da naudi onima protiv kojih je usmeren zato što podstiče diskriminaciju, nasilje i druga kršenja ljudskih prava. Prema tome, uklanjanje govora mržnje iz javnog diskursa je veoma važno za pomirenje i izgradnju poverenja između različitih grupa i zajednica, a ovo zahteva saradnju zakonodavnog, izvršnog i sudskog ogranka vlade, kao i medija i civilnog društva – rekao je Šlumberže.

Mijatović je istakla da slobodni mediji i zaštita osnovnog prava na slobodno izražavanje u samoj su srži razvoja tolerantnijih i poštovanih društava.

Ona je dodala da jedino izražavanje koje predstavlja direktno pozivanje na nasilje može da bude zabranjeno i da svaki ostali govor, bez obzira koliko problematičan ili uvredljiv, ne treba da bude predmet gonjenja.

Konferencija obeležava početak debate o odgovoru na govor mržnje na Kosovu, kao i razmenu najboljih iskustava Zapadnog Balkana.

Za originalni tekst na sajtu Blica kliknite ovde

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend