14. okt 2014.

Ko treba da reaguje zbog Olje Bećković

Utisak-nedelje slomljeniInstalirani premijer Srbije Aleksandar Vučić ukinuo je emisiju „Utisak nedelje“ Olje Bećković i emisiju „Sarapin problem“ – on ili njegovi ližisahani, svejedno. Ako se porede dvije profesionalne biografije Olje Bećković i Aleksandra Vučića, to izgleda kao Bog i šeširdžija.

Olja Bećković je trudom i darom napravila emisiju koja bi zadovoljila standarde najboljih evropskih televizija. Karijere Aleksandra Vučića do juče, prekjuče svela sa na podstrekivanje na mržnju, rat, na prekrajanje granica, mržnju prema drugim narodima, štićenje ratnih zločinaca Mladića i Karadžića i inih. I kakve on ima kvalifikacije za funkciju premijera? On pred Angelom Merkel, Putinom i bilo kim pezi, a u Srbiji reži, međutim, ja to shvatam kao kevtanje dopomoćnika prvog i drugog vojvode. Ali, taj dečko me više stvarno ne zanima, možda njegovi lirski pasaži o sopstvenoj porodici. I, obraćanje samom sebi u trećem licu – to je prvi i najbolji znak diktature.

Evo dao sam foru čitavih deset dana i bilo je normalno da reaguju moji prijatelji Emir Kusturica i Dušan Kovačević. Zašto ne reaguje mitropolit Amfilohije? Bilo bi čestito da reaguju i novi Idoli (Tadić, Krstić, Šaper) i Dragoljub Mićunović,

Posle ove šizofrene fusnote, ne zanima me taj dečko. Ali me živo zanima zašto kao nekad sa „zviždukom u 8“ ne reaguju neke institucije. Ne čudi me što ne reaguje ono Miloševićevo Udruženje književnika Srbije sa 100.000 članova (nije štamparska greška), ne čudi me više ni što ne reaguje Srpsko književno društvo, čiji sam ja član i neću dati ostavku jer ono postaje sekcija masovnog udruženja književnika. Bilo bi normalno da reaguje Savez dramskih umetnika Srbije i Sportsko društvo Crvena zvezda, ali ne ovaj naš Kokeza, a sigurno bi protestovali Broketa i Luštica, časni igrači partizanskog Hajduka. Bilo bi normalno da reaguje Sinod SPC jer su i mnoge vladike bile u „Utisku nedelje“. Ne znam da li je bio prvi patrijarh a da bismo napravili rimu – čudi me da ne reaguje ni Fond prve dame Dragice Nikolić – ogranak ili mjesna zajednica Njujork.

Evo dao sam foru čitavih deset dana i bilo je normalno da reaguju moji prijatelji (ima li bivših prijatelja, nema) Emir Kusturica i Dušan Kovačević. (Nedostatak prijateljstva je zarazna pojava, a jedino na njemu svet opstaje.) Zašto ne reaguje mitropolit Amfilohije? Bilo bi čestito da reaguju i novi Idoli (Tadić, Krstić, Šaper) i ovaj „destilirani“ Dragoljub Mićunović, memoarist (moja majka je od Mićunovića, mada je Njegoš preterao sa tim Mićunovićima) – pročitao sam odlomak u kom ružno opanjkava mrtvog Zorana Đinđića, koji ga je regularno pobedio na izborima za predsednika Demokratske stranke.

Ali, da bismo završili u veselom tonu – trebalo bi da reaguje Udruženje kompozitora zato što u emisiji Olje Bećković uvek slušamo dobro odabrane muzičke pasaže.

Pošto sam ja bio gost u „Utisku nedelje“ pre više od dve decenije, ova moja izjava ili protest ipak je neka vrsta preporuke da budem gost u nekoj od sledećih emisija, jer znam da se neće tako lako predati taj izdanak plemenite crnogorsko-ruske loze iliti krvi. Olja, znam ja da ste vi Beograđanka, ali krv je krv, a dobra emisija je dobra emisija i zato – ne dajte se pasjim sinovima.

Autor je pisac i dramaturg

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend