01. okt 2015.

Odgovor glavnog urednika “Južnih vesti” Predraga Blagojevića na tekst “Čuvari profesije u konkursnom periodu”

800x600_Blagojevic-PredragGlavni i odgovorni urednik portala “Južne vesti” iz Niša Predrag Blagojević poslao je danas odgovor na tekst novinara Milorada Doderovića “Čuvari profesije u konkursnom periodu” koji je objavljen juče na sajtu UNS-a. Odgovor prenosimo u celosti

Veoma sam neprijatno iznenađen javnim nastupom predsednika stručne komisije u Leskovcu koja je u ime građana odlučivala o raspodeli novca namenjenog informisanja tih istih građana.

Stavovi koje je Srđan Conić izneo u tekstu Milorada Doderovića „Čuvari profesije u konkursnom periodu“, isprovociran pričom Južnih vesti „Sporan medijski konkurs i u Leskovcu“, trebalo bi da pored poništenja konkursa budu dovoljni i da Ministarstvo informisanja inicira ozbiljnu debatu o radu „stručnih komisija za ocenu projekata“.

Svojim izjavama Conić suštinski urušava cilj „novog“ Zakona o informisanju – da se prekine dosadašnja praksa u kojoj se „finansira rad lokalnih medija“, već da se novac poreskih obveznika koristi tako da oni budu najbolje moguće informisani o bitnim temama.

I pored toga što u obrazloženju odluke o raspodeli novca doslovce piše da tri projekta nisu odobrena „jer je Komisija zaključila da prioritet u finansiranju imaju, pre svega, leskovački mediji“, (vidi sliku) što je kriterijum koji nije bio pomenut u tekstu konkursa, Conić tvrdi da novih kriterijuma nije bilo.

imageTačnije, on smatra da nije reč o „kriterijumu“ već o „dobroj praksi da su sredstva pre svega namenjena medijima sa teritorije grada koji raspisuje konkurs“.

Ovo je posebno bitno ako se ima u vidu da Zakonu o javnom informisanju i medijima predviđa da se novac na konkursu raspodeljuje „na osnovu principa o zaštiti konkurencije i bez diskriminacije“.

Isti zakon jasno definiše i da Komisija ocenjuje projekte na osnovu kriterijuma koji su navedeni u tekstu konkursa. Dakle, nije dozvoljeno članovima Komisije da uvode nove.

Conić, iako ni to nigde ne piše u konkursu za koji je ocenjivao projekte, smatra i da je cilj konkursa bilo finansiranje lokalnih medija, pa čak zaključuje da se „dakle, ne radi o regionalnim ili okružnim konkursima“. U suprotnom bi, dodaje, na konkurs mogle da se jave i „moćne i velike privatne medijske kuće sa najboljim i najveštije napisanim projektima“.

Ostavljam mogućnost da ja pogrešno tumačim Zakon o informisanju, ali smatram da bi novac svakako trebalo da bude odobren upravo za „najbolje i najveštije napisane projekte“ i ni za šta drugo.

Povrh svega predsednik komisije za ocenu projekata javno vređa učesnike konkursa, tvrdeći da Leskovac „ima 5 loših takozvanih privatnih TV“.

Iz čiste građanske radoznalosti bih pitao predsednika komisije zbog čega je onda glasao za to da se više od 70% novca na konkursu dodeli upravo tim „lošim takozvanim privatnim televizijama“.

Iskoristio bih i svoje novinarsko pravo da Conića pitam da pojasni svoju tezu o ucenjivanju, za šta me je optužio.

A za kraj se nameće i pitanje motiva autora teksta na koji reagujem, mog uvaženog kolege i sugrađanina Milorada Doderovića.

Problem je u tome što je upravo Doderović bio jedan od tri člana gore pomenute komisije kojom je Conić predsedavao a koja je odluke donosila jednoglasno.

Ispada da je član prozvane komisije intervjuisao predsednika komisije o radu te iste komisije, koji pritom brani postupke svih njenih članova.

To ostavlja prostor za diskusiju o poštovanju Kodeksa novinara, u kome piše da „novinar ne izveštava o temama u kojima ima privatni interes“

Autor je glavni i odgovorni urednik Južnih vesti

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend