01. okt 2015.

Ubistvo Dade Vujasinović – superveštačenje u Hagu

dadaMinistarstvo pravde Srbije prosledilo je dokaze u vezi sa smrću novinarke Dade Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu radi superveštačenja

To je za Tanjug potvrdilo Ministarstvo pravde.

Svojim veštačenjem holandski stručnjaci trebalo bi da daju odgovor na pitanje da li je Vujasinović izvršila samoubistvo ili je ubijena, jer su veštačenja domaćih stručnjaka dala različite odgovore.

Vujasinović, koja je radila kao novinar nedeljnika „Duga“ pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine.

Ministarstvo pravde je krajem prošle sedmice preko Ministarstva spoljnih poslova poslalo Institutu u holandiji zamolnicu i dokazni materijal koje je dobilo iz Višeg tužilaštva u Beogradu, precizirali su u Ministarstvu pravde.

U vreme smrti novinarke, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.

Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006. godine naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje „pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna“.

U poslednjem veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, na zahtev tužioca, obavio veštak balištičar ocenjeno je da je Vujasinovićeva „najverovatnije ubijena“.

Istraga u vezi sa njenom smrću je još u fazi pretkrivičnog postupka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend