14. okt 2015.

Ustaše i tabloidi

batic-bacevic-434Zagrebački „Jutarnji list” pomerio je granice istraživačkog novinarstva na Balkanu kada je, s vremenskom distancom od 74 godine, uspeo da istraži i ustvrdi da niko iz porodice Vučić nije stradao tokom Drugog svetskog rata

Napravljen sa ambicijom da bude ozbiljan dnevni list, „Jutarnji” je posle finansijskog sloma dobio novog vlasnika i novu uređivačku politiku, koja sve češće plagira srpske tabloide, iako često pomislimo da se tako nešto, kao što su srpski tabloidi, moglo pojaviti u samo jednom vremenu i samo na jednom prostoru – nikada i nigde.

Istraživači zagrebačkog tabloida u pokušaju ustanovili su da je od čitave porodice Vučić samo deda Anđelko poginuo 1941, ali u  kafanskoj tuči u Banjaluci. Tako je porodica Vučić u tom talasu političke mržnje postala neki istorijski unikum – jer je, verovatno, reč o jedinoj, brojnoj srpskoj porodici u kojoj niko nije stradao za vreme NDH.

„Tu priču o ponižavanju žrtava čitavog jednog naroda slušali smo dugi niz godina, ali ovo je prvi put da su uzeli jednu porodicu, porodicu premijera Srbije, i počeli da iskopavaju, ponižavaju, kosti pomeraju i prebrajaju”, rekao je ministar Aleksandar Vulin, naglašavajući da ne može da poveruje da bi takav tekst o premijeru susedne zemlje mogao da bude objavljen bez saglasnosti hrvatske vlade.

Tako je u žaru odbrane premijera i prijatelja, ministar zapravo opasno denuncirao tabloide u Srbiji ili bar objasnio granice njihovih uređivačkih sloboda – tabloidi imaju svu slobodu ovog sveta kad pišu o starletama koje su mladost provele na kompresorima za plastičnu hirurgiju ili kriminalcima koji odlažu odlazak na robiju zbog dolaska u rijaliti. Ali kada se preskoči ta žuta ograda kroz koju prolazi struja visokog napona, iz tabloida se nepogrešivo vidi koji političari završavaju karijeru, koji tajkuni moraju da plate reket i s kojom susednom zemljom imamo probleme. Kada se na naslovnoj strani tabloida pojavi serija skandaloznih tekstova o navodnoj bludnoj prošlosti hrvatske predsednice, čitaoci bi mogli da pomisle da je reč o surovoj borbi za tiraž, senzacijama. Ali posle Vulinove izjave, mogu da zaključe kako gola hrvatska predsednica nije dospela na naslovnu stranu zbog poremećenih medija, nego zbog poremećenih bilateralnih odnosa.

Možda je ministar Vulin hteo da kaže da samo u Hrvatskoj listovi vređaju i ponižavaju lidere u regionu po nalogu premijera, dočim su u Srbiji sasvim slobodni da vređaju koliko im mašta dozvoljava. Ali kako vreme prolazi, građani se sve više pitaju – da li vlast uređuje tabloide ili je posredi nekakva strategija da se sve u Srbiji pretvori u ogroman tabloid. Malih dometa i ogromnog nemorala.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend