22. jan 2019.

Ades-Mevel: S Vučićem ne delimo isti stav kakva je zaista situacija u medijima

Direktorka kancelarije za Balkan organizacije "Reporteri bez granica" Polin Ades-Mevel za N1 je rekla da su došli kod predsednika Aleksandra Vučića zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara, nakon napada na novinara Milana Jovanovića. "Nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj slučaj".

Foto: Medija centar Beograd

Srbija je u rangiranju pala za deset mesta tokom 2018, što je oštar pad, jedan od najgorih rezultata kada govorimo o regionu, rekla je Ades-Mevel. S njom je razgovarala novinarka N1 Maja Đurić:

Gospođo Ades-Mevel, jutros ste imali sastanak sa predsednikom Srbije, šta su bile vaše ključne poruke za Aleksandra Vučića kada je reč o slobodi medija u Srbiji?

„Reporteri bez granica“ došli su u Beograd kako bismo razgovarali sa predsednikom države. Želeli smo da pokrenemo određena pitanja u vezi sa atmosferom u zemlji, za koju smatramo da se pogoršava. Jedno od pitanja o kom smo posebno diskutovali je pitanje bezbednosti novinara i činjenica da pojedini novinari, posebno nakon napada na Milana Jovanovića, svedoče da situacija nije dobra i da se osećaju uplašeno, da zapravo čitava klima nije dobra. Mi smo razmatrali ta pitanja, iako smo videli da je predsednik bio spreman da govori o temama koji se odnose na slobodu medija, nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj. Ukazali smo i na to da u istražnim radnjama koje se odnose na ranija ubistva nije bilo napretka, bar ne do sada i istakli smo da je jako važno da se prekine sa praksom nekažnjivosti, da je jako važno da postoji odgovornost nalogodavaca, „master majndova“, kako bi se novinari osećali bezbednije. Imali smo temeljnu raspravu, razmenu mišljenja, ostali smo sat i po vremena u predsedništvu, govorili smo i o drugim temama – kao što je Medijska strategija, o etičkim pitanjima i koncentraciji i nezavisnosti medija u zemlji“.

[povezaneprice]

Kako je predsednik reagovao na vaše zaključke?

„Pozicija predsednika Srbije je da je otvoren za razgovor sa nama, mi pozdravljamo to što je on voljan je da prizna da situacija u Srbiji nije idealna, ali ne delimo isti stav kada je reč o tome kakva je situacija zaista. Predsednik Vučić je pomenuo da postoje pomaci ka tome da se aktuelna situacija popravi. Postoje zakoni, mi smo tražili da se oni sprovode, kao i unapređenje stanja i kada je reč o Medijskoj strategiji, ali za sada „Reporteri bez granica“ nisu deo tog procesa. Dakle, mi se zaista nadamo da će dobru diskusiju koju smo imali ispratiti i dela, konkretne akcije“.

U 2018. godini Srbija nije napravila napredak, već upravo suprotno, pali smo za deset mesta u poređenju sa 2017. Šta su glavni problemi, iz vaše perspektive?

„Srbija je u rangiranju pala za deset mesta u 2018-oj, što je oštar pad, jedan od najgorih rezultata kada govorimo o regionu. Jedan od razloga je, najverovatnije, broj verbalnih napada, govora mržnje u odnosu na novinare. Mi osuđujemo činjenicu da je bilo toliko verbalnih napada i pretnji na društvenim mrežama, u tabloidima. Predsednik je naglašavao da situacija nije gora nego u drugim državama u regionu, da je govor mržnje veoma rasprostranjen u Hrvatskoj, da Bugarska ima veoma ozbiljnu situaciju, da nije idealno ni u Mađarskoj. Ali mi smatramo da je naša uloga kao organizacije koja se bori za slobodu medija da pomognemo i tu smo kako bismo osigurali da situacija bude bolja“.


Video prilog televizije N1 pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend