22. apr 2020.

Portparolka Reportera bez granica: Brojni napadi i pritisci na novinare u Srbiji (VIDEO)

Portparolka organizacije "Reporteri bez granica" Paulina Ades-Mevel izjavila je za N1 da je Srbija pala na listi ove organizacije zbog brojnih problema koje imaju novinari u našoj zemlji. Podsetila je na hapšenje novinarke Ane Lalić i pretresanje njenog stana kao i na brojne pretnje koje su upućene novinarima N1.

„Razlozi (zbog kojih je Srbija pala na listi Reportera bez granica) nisu novi. Srbija je izgubila tri mesta, početkom godine smo se nadali da će situacija biti bolja, ali se situacija nije poboljšala. Sećate se da je ekipa „Reportera bez granica“ bila da se sastane sa predsednikom Vučićem, nažalost situacija se nije poboljšala, iako smo se nadali. Na terenu se i dalje dešavaju napadi, i neke stvari za koje smo mislili da će se popraviti, nisu“, navodi Ades-Mevel i napominje da je situacija sa N1 komplikovana.

„Dolazi do napada na vaše novinare i vaš medij. Posle toga je bilo i pretnji smrću drugim novinarima. Bilo je problema i sa nezavisnošću javne televizije, a bili su prisutni i problemi dezinformisanja. Potrebno je boriti se protiv nekažnjivosti. Do toga je došlo sa osudom u slučaju Slavka Ćuruvije i važno je što je tu doneta osuđujuća presuda. Ali, ako pogledamo situaciju Milana Jovanovića, iako je predsednik Vučić najavio da će se taj slučaj rešiti, Srbija daje određene nade, ali svaki put razočara“, napominje Ades- Mevel.

Ona pojašnjava da indikator slobode medija podrazumeva pluralizam, nezavisnost slobode medija, zatim napadi na novinare i još četiri indikatora kojima se meri slika šta jedan medij u zemlji može da uradi.

„Na osnovu tih indikatora koji se svake godine proučavaju, može se utvrditi da li se zemlja dobro odnosi prema medijima ili ne“, kaže portparolka „Reportera bez granica“.

„Osnovni problem sa Srbijom je problem napada i pretnji. Više puta smo to isticali. To je jedna opasna zemlja u kojoj su novinari napadani, a mislim da je bilo problema i sa onlajn pritiscima. Problem bezbednosti je najverovatnije najznačajniji problem, kao i nekažnjivost. Kako je moguće u zemlji koja je kandidat za pristupanje Evropskoj uniji i koja se predstavlja kao najnaprednija za ulazak u EU, da novinari rade u tim uslovima“, zapitala je Ades-Mevel.

Ona je podsetila na hapšenje novinarke portala „Nova S“ Ane Lalić i ocenila da je u pitanju bila „brutalna policijska intervencija“.

„Situacija u Srbiji nije dobra. Mora da prestane da hapsi novinare i da pretresa njihove stanove“, naglasila je Ades-Mevel.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend