12. apr 2023.

Advokat: I posle presude za ubistvo Ćuruvije mogući vanredni pravni lekovi (VIDEO)

Advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić kaže da zbog raznih "jakih uticaja" ima sumnju da će presuda za ubistvu novinara Slavka Ćuruvije biti onakva kakvu očekuje porodica. Objašnjava da čak i ako konačno, posle 24 godine, bude pravosnažna osuđujuća presuda, postoje vanredni pravni lekovi.

„Odbrana će sigurno uložiti vanredne pravne lekove, o kojima odlučuje Kasacioni sud, koji može da donese iste odluke kao i Apelacioni“, rekao je Ružić u emisiji Newsnight na N1.

Prisećajući se 11. aprila 1999, kada je Ćuruvija ubijen, novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da je osećao bes i pitao se „ko je sledeći“.

„Nažalost Slavko Ćuruvija nije bio poslednji u tom nizu, ali nema volje da se to ispita do kraja“, rekao je on.

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, kaže da je nastojao da sačuva redakciju radija B92 u vreme kad je saznao vest da je Ćuruvija ubijen.

„Prvo što mi je palo napamet je kako da sakrijem tu vest od supruge“, kazao je on.

Advokat porodice Slobodan Ružić kaže da je teško doživeo agresiju NATO pakta, a „da će se rat i bombardovanje koristiti za razračunavanje sa novinarima i političkim protivniima nisam mogao ni da zamislim“.

„Ja sam to doživeo kao kulminaciju Miloševićevog zločinačkog režima… Tada sam bio siguran da će režim da padne kad se završi bombardovanje. međutim potrajalo je još dugo“, kazao je on.

Njegovo mišljenje je da danas možda ne idemo u pravcu u kom bi trebalo da idemo ako ne želimo da se tako nešto ponovi, podsećajući na slučajeve paljenja kuće novinara Žig info Milana Jovanovića, ubistvo Olivera Ivanovića, pretnje Marku Vidojkoviću i slične incidente.

Govoreći o izjavama predstavnika vlasti koji napadaju medije, Vuk Cvijić smatra da su oni svesni koliko su njihove reči ozbiljne.

„Jedina razlika za sada je što niko nije ubijen“, rekao je Cvijić, dodajući da je za njega paljenje kuće Milana Jovanovića pokušaj ubistva.

Veran Matić je rekao da su i u slučaju Ćuruvija bile opstrukcije, najviše kroz ograničeni pristup informacijama i dokazima, a i kroz pretnje svedocima i inspektoru Draganu Kecmanu.

„Ja sam kao predsednik Komisije prijavljivao te slučajeve pretnji i nije bilo reagovanja“, kazao je on.

Advokat Ružić kaže da su tabloidni mediji „propagandni servisi“ i da pravni okvir koji postoji ne dozvoljava tužiocu, čak i kad bi hteo, da nešto posebno uradi povodom toga.

Upitan kako bi tužilaštvo moglo da reaguje na napade predsednika ili premijerke na medije, kazao je: „Ja mislim da bi na sve to trebalo da reaguju građani na izborima“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend