22. mar 2024.

Amnesti internešenal i Misija OEBS: Stati na put zastrašujućim pretnjama novinarima

Kancelarija "Amnesty international" (AI) za EU uputila je danas apel liderima EU da apeluju na srpske vlasti da stanu na put ozbiljnim pretnjama novinarima, jer bi u protivnom njihovi životi mogli biti dovedeni u pitanje. Misija OEBS u Srbiji osudila je pretnje smrću Dinku Gruhonjiću, novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koje su jutros ispisane na zgradi u kojoj živi u Novom Sadu.

Kancelarija AI je na društvenoj mreži „Iks“ (X.) navela da bi „lideri EU trebalo da apeluju na srpske vlasti da istraže uporne klevetničke kampanje i ozbiljne pretnje po bezbednost novinara“.

„Nereagovanje bi ugrozilo živote“, navodi se u objavi.

Kancelarija AI je podsetila da su novinari u Novom Sadu nedeljama suočeni sa pretnjama smrću i žestokim zlostavljanjem na internetu.

Najviše pretnji dobili su predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić i programski direktor Dinko Gruhonjić.

Kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Gruhonjić danas je osvanuo grafit sa pretnjom smrću.

„Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, napisano je na zidu, uz potpis „Srpska Vojvodina“.

Misija OEBS u Srbiji osudila je pretnje smrću Dinku Gruhonjiću koje su jutros ispisane na zgradi u kojoj živi u Novom Sadu.

„Ova zastrašujuća poruka predstavlja direktnu pretnju po život Gruhonjića i zahteva hitnu i temeljnu reakciju tužilaštva i policije i privođenje pravdi. Razlike u mišljenju ne mogu biti razlog za pretnje i zastrašivanje“, ocenila je u saopštenju Misija OEBS.

Pozvali su političke lidere, javne zvaničnike i sve relevantne organe da nedvosmisleno osude sve slučajeve nasilja nad novinarima, u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara, koju je 2018. godine potpisalo svih 57 država učesnica, uključujući i Srbiju.

„Misija pohvaljuje brzu reakciju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u razmeni vitalnih informacija o ovom napadu i traženju naknadnih akcija“, dodaje se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend