10. apr 2020.

Ana Lalić: Moje pisanje potvrđuje sve više zaraženih medicinara u Srbiji

Osim što su se najviši predstavnici vlasti poslednjih dana trudili da javnosti objasne da je nedavno hapšenje novinarke novosadskog portala Nova.rs Ane Lalić, zbog navodnog širenja panike i iznošenja lažnih tvrdnji o stanju u Kliničkom centru Vojvodine opravdano, napade zbog objavljenog teksta o tome da su zaposleni te zdravstvene ustanove danima radili bez zaštitne opreme, nastavili su i prorežimski orijentisani mediji.

Snimak ekrana, Utisak nedelje Nova S

U poslednjem navratu, optužbe na račun Lalić izneo je Kurir, koji u svojoj „analizi“ tvrdi da je novinarka prekršila kodeks neblagovremenim izveštavanjem, jer je tekst o zatečenom stanju u KCV objavljen nekoliko dana kasnije, kao i da priča ne sadrži odgovore uprave centra, koje novinarka nije dobila, iako ih je tražila.

Ana Lalić nije iznenađena činjenicom da se mediji naklonjeni aktuelnom režimu bave „njenim slučajem“, iako joj je, kako kaže za Danas, „neshvatljivo da su jedini koji žale što i dalje nije u pritvoru – navodne kolege“.

– Prorežimski tabloidi se sada utrkuju u napadima, da se dodvore vlasti, a sada u vanrednom stanju još se vanrednije trude da to bude što brže i otvorenije. Besmisleno mi je da neko toliko brani uredbu koja je pritom svesno povučena od strane onih koji su je doneli. Ne znam da li ti mediji rade po nečijem nalogu ili skupljaju neke poene kod Vučića, i da li zaista iskreno veruju da je meni stvarno mesto u zatvoru. Ipak, fenomen je da se u poslednja tri dana jedino moje nazovi kolege brinu što i dalje nisam u pritvoru, navodi Lalić.

Ona dodaje da je bespredmetno komentarisati navode teksta ali ipak objašnjava zašto je tekst objavljen nekoliko dana kasnije.

– U optužbama na moj račun navodi se da se moj tekst odnosi na petak i subotu, a da je on objavljen u sredu popodne, te da nisam proverila šta se u međuvremenu desilo. Samo sam u jednom slučaju navela dan, jer su u subotu medicinske sestre odbile da uđu bez zaštitne opreme u korona centar, i to je potrajalo dok im oprema, koja je sve vreme bila u magacinu, nije dostavljena. Svi drugi podaci su skupljani četiri dana, da bih ih bilo što više, što više izvora, da bih imala vremena da te izvore ukrstim i proverim ih na drugim mestima, da bi bili pouzdaniji. To zna svako ko se bavi ovim poslom, dodaje Lalić.

Ona podseća da je Klinički centar Vojvodine samo formalno demantovao priču, bez podataka i dokumentacije.

– Volela bih da sam demantovana na taj način, ali nisam. U demantiju nije navedeno ništa što bi oborilo verodostojnost informacija koje sam dobila, samo tvrdnja da ja lažem i nisam u pravu. Ne znam na šta se to Kurir poziva, ali bi ih zamolila da to podele sa nama, možda imaju neki drugi demanti, kolji je valjda ekskluzivno pravo za tu vrstu medija a nije za nas ostale, kaže naša sagovornica.

Ispostavilo se, navodi Lalićeva, da je ono na šta je skretala pažnju, da su magacini puni opreme koja se ne daje zaposlenima, potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić, kao i pokrajinski sekretar za zdravstvo.

– Činjenica o kojoj sam pisala je da zdravstveni radnici u KCV danima nisu imali zaštitnu opremu. Da li je ona bila u magacinu, u nečijem privatnom stanu ili negde drugde, nisam mogla da utvrdim niti sam utvrđivala. Možda je Rojters snimio tu opremu, ali ni to ne demantuje moj tekst. Nažalost, to o čemu sam pisala potvrđuje ogroman i sve veći broj zaraženih medicinskih radnika u ustanovama širom Srbije, zaključuje Lalićeva i dodaje da se ovih dana „konstantno oseća kao da živi u zameni teza“.

Iako je Ani Lalić pritvor ukinut a ona formalnopravno puštena da se brani sa slobode, redovni sudski postupak protiv nje je i dalje traje.

U toku je istražni postupak, kojim treba da se utvrdi ima li elemenata krivičnog dela u njenom postupanju, nakon čega tužilac treba da odluči da li će odbaciti slučaj ili nastavi sa suđenjem.

Ukoliko se proces nastavi, Ani Lalić bi kao okrivljenoj, pretila zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Sledeći potez zavisiće od odluke tužioca, a kako Ana dodaje, „izgleda i od odluke Kurira i drugih tabloida“.

Kurir rekorder u kršenju novinarskog kodeksa

Kurir je u nepotpisanom tekstu označenom kao „analiza“, naveo da je KCV dokumentovano demantovao pisanje Lalićeve, ali nije naveo koji su to dokumenti, niti ih je priložio. U naslovu teksta, „analitičar“ je ocenio i da je Ana Lalić „svesno lagala“ i „pogazila kodeks da bi unela strah među ljude“, a kasnije konstatuje „obmanula javnost“ „s krajnjim ciljem da podigne paniku i među građane unese strah“. Inače, Kurir već godinama drži vrh liste u kršenju Kodeksa novinara i objavljivanju lažnih vesti. Taj tabloid je za svega šest meseci prošle godine, prema zvaničnim podacima Saveta za štampu, samo u naslovima tekstova čak 1.106 puta prekršio isti kodeks ali i zakon.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend