30. apr 2020.

Ana Lalić za Komitet za zaštitu novinara: Premijerka se nije ni izvinila

U intervjuu za Komitet za zaštitu novinara (CPJ) Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, govorila je o tekstu zbog kog je privedena, provedenoj noći u pritvoru i odsustvu izvinjenja vlasti, pre svih premijerke Ane Brnabic.

Ana Lalić (preuzeto sa ndnv.org)

CPJ podseća da je Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs uhapšena 1. aprila samo nekoliko sati nakon što je objavila tekst o stanju u lokalnoj bolnici, Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu. Prema medijskim izveštajima, optužena je za izazivanje panike, dodaje CPJ.

Nakon protesta institucija Evropske unije i novinarskih udruženja, premijerka Ana Brnabić povukla je strogu meru o dostupnosti informacija u vezi sa pandemijom i optužbe protiv Lalić su odbačene 27. aprila, podseća CPJ.

U pisanim odgovorima Komitetu od prošle sedmice, Lalić je opisala ono što joj se događalo od trenutka objavljivanja teksta na Nova.rs.

„Pisala sam o doktorima i sestrama koji rade u Kliničkom centru Vojvodina (KCV) bez odgovarajuće opreme (maski, rukavica i odela). To je bilo na početku epidemije u Srbiji i bolnice nisu bile spremne za takvu krizu i izazov. Nisu imale protokol i svi su mogli da koriste samo po jednu masku i jedne rukavice u osmočasovnoj smeni“, navela je ona.

Kaže da tekst nije bio kontroverzan.

„Bila je to ispovest dva lekara i jedne sestre koji su bili zabrinuti za svoju bezbednost. Ja njihova imena nisam objavila jer je zaposlenima u KCV bilo zabranjeno da daju izjave medijima“, dodaje.

Priča je objavljena oko tri popodne na Nova.rs.

„Uveče je šest policajaca zvonilo na moja vrata. Oduzeli su mi laptop i dva telefona i pretresli ceo stan, tražeći ’drogu i oružje’. Nekoliko sati kasnije, kad su završili pretres, uhapsili su me i odveli u policijsku stanicu“, rekla je Lalić za CPJ.

Dodala je da su je u stanici „uzeli izjavu i pozvali tužioca koji mi je odredio pritvor.

„Noć sam provela u maloj, smrdljivoj ćeliji bez prozora, sa jednim krevetom i otvorenim toaletom. Sledećeg jutra, u 9 sati, policijskim kolima su me odveli u sud. Tužilac je odlučio da me oslobodi, ali nije odustao od tužbe“, navodi ona.

Na pitanje kako je Vlada reagovala na hapšenje, Lalić kaže da se „premijerka uopšte nije izvinila“.

„Vlada me je i dalje nazivala lažovom, ali bez dokaza da nisam bila u pravu. Premijerka je rekla da je to ‘bila glupa odluka’, ali mislim da je to izgovorila samo zbog pritiska i brojnih novinarskih reakcija, evropskog komesara i drugih EU institucija“, kaže novinarka.

Lalić je podsetila da su 20. aprila, lekari i stručnjaci „bliski Vladi“, priznali da na početku epidemije nije bilo dovoljno opreme.

Upitana kako izgleda njen rad u vreme pandemije, Lalić je rekla da je to i njoj, kao i novinarima u svetu, glavna tema.

„Mi ne pišemo samo o zdravstvu, veći koliko je svakodnevni život sada promenjen i direktno vezan za pandemiju. Najveća prepreka je da se dođe do druge strane priče zato što je Vlada centralizovala informacije i cenzurisala svaki drugi izvor. Moja najveća briga je narušavanje ljudskih prava u Srbiji danas, zloupotreba političke moći i zakona, kao i propaganda“, rekla je Lalić.

Na pitanje kako se snalazi u poslu usred pandemije, Lalić kaže da radi najbolje što može „u ovim uslovima, zadržavajući zdrav razum, proveravajući svaku informaciju pet puta i svojim kolegama, prijateljima i porodici uvek javim gde se nalazim“.

Ali, dodala je, „teško je sačuvati izvore jer ima glasina da neke vladine agencije preserću komunikaciju bez zakonskog osnova“.

„Moji razgovori sa izvorima su bili u mom telefonu kad sam bila uhapšena i policija je mogla i uzela je njihova imena. Vlada Srbije se danas bori na dva fronta. Protiv virusa i istine i slobode medija“, rekla je Lalić za CPJ.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend