26. jul 2021.

ANEM osuđuje kampanju protiv KRIK-a

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje nedopustivu medijsku kampanju koju visoki državni funkcioneri i provladini mediji vode protiv novinara portala KRIK.

ANEM podseća na to da je redakcija portala KRIK objavila delove iskaza koji je Veljko Belivuk (vođa kriminalne grupe koja se sumnjiči za izvršenje više brutalnih likvidacija, mučenja, kao i za dilovanje droge) dao nadležnoj državnoj instituciji – Tužilaštvu za organizovani kriminal.

„Sve što je u tekstu napisano, a tiče se veze Predsednika Republike Srbije i drugih visokih funkcionera Srpske napredne stranke sa Veljkom Belivukom i njemu bliskim ljudima, reči su Veljka Belivuka, koje su novinari portala KRIK samo preneli, i od njih se jasno distancirali, nazivajući Belivukove tvrdnje navodnim. Takođe, novinari portal KRIK su sa svim licima koja je Belivuk spomenuo u svom iskazu kontaktirali, međutim, oni nisu želeli da daju komentar“, kaže se u saopštenju ANEM-a i dodaje:

„U višesatnim specijalnim emisijama, u tekstovima u tabloidima i na njihovim naslovnim stranama, protiv portala KRIK – označenog kao ‘mafijaško-koljačkiportal’, kao portal koji je “opalio metak u predsednika i državu” – vodi se brutalna kampanja.

Zbog toga ANEM – pružajući snažnu podršku kolegama koje profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao – poziva državne organe da reaguju i tu brutalnu medijsku kampanju hitno zaustave. Javnost ima pravo i treba da bude informisana, a novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, poštujući sve norme istog, treba da se osećaju sigurno, a ne da njihova bezbednost bude ugrožena.

Poput predstavnika Evropske unije, ANEM smatra da je ključno da novinari mogu obavljati posao bez pretnji nasiljem, uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama. Pohvale Evropske unije zbog uspostavljanja Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara i dvadesetčetvorosatna telefonska linija za prijavu napada ili pritisaka na novinare, blisko su vezane sa očekivanjima da Srbija treba stvori okruženje u kojem se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja. Potrebno je načiniti balans u kojem borba protiv organizovanog kriminala, kao jedan od prioriteta Srbije i neophodan uslov za pristupanje Evropskoj uniji, ne sme da ugrozi pravo na slobodu izražavanja, niti da stvara atmosferu zastrašivanja medija, novinara i urednika koji se bave istraživačkim novinarstvom u teškim okolnostima i zahtevnom okruženju“, kaže se u saopštenju ANEM-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend